Info

Medvedev: Islamska država ojačala zbog neodgovornosti SAD

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da je neodgovorna politika SAD doprinela jačanju Islamske države i da su za borbu protiv terorističkih pretnji nephodni konsolidovani napori svih saveznika.
22.11.2015. - 21:36h

On je tako prokomentarisao izjavu američkog predsednika Baraka Obame o ulozi Rusije u sirijskom konfliktu, prenosi Tas s.

Iako je Rusija pojačala svoje vazdušne udare u Siriji, Obama je juče primetio da je Moskva fokusirala svoju pažnju na umerene pobunjenike koji se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Insistirajući da nasilje u Siriji ne može da bude zaustavljeno sve dok je Asad na vlasti, Obama je pozvao Rusiju na "strateško prilagođavanje" uz okončanje podrške sirijskom predsedniku.

"Islamska država je toliko ojačala zbog neodgovorne politike Sjedinjenih Američkih Država. Umesto da se fokusiraju na zajedničke napore u suzbijanju terorizma, SAD i njihovi saveznici su ušli u borbu protiv legitimnog sirijskog predsednika Bašara al Asada", rekao je Medvedev novinarima u Kuala Lumpuru. 

On je istakao da bi razumna politika u zemljama Bliskog istoka, bila to Sirija, Egipat ili Irak, za sve zemlje, uključući SAD, trebalo da bude podrška legitimnim vlastima, koja bi omogućila poštovanje integriteta tih država, a ne pogoršanje situacije.

Prema njegovim rečima, postoje žalosni primeri takve neodgovorne politike.

"SAD su svojevremeno stajale iza uspona Al Kaide koji je doveo do tragedije 11. septembra. Ove pouke samo dokazuju da su konsolidovani napori neophodni u borbi protiv terorizma, bez deljenja saveznika na svoje i tuđe", naglasio je on.

Izvor: Tanjug