Pariz: Okončana akcija, najmanje dvoje mrtvih, sedmoro uhapšeno

Okončana je policijska operacija koja je počela rano jutros u Sen Deniju severnom predgrađu Pariza, izjavio je portparol francuske vlade Stefan Le Fol, javile su agencije.

.

Najmanje pet policajaca je u toj akciji ranjeno, dok je policijski pas ubijen, prenosi "Mond".

Francuska policija je ranije danas saopštila da su tri muškaraca uhapšena u stanu, a pariski list "Figaro" naveo je da su još jedna žena i jedan muškarac privedeni u blizini stana, koji je i dalje pod opsadom policije jer se u njemu, navodno, nalazi još jedan osumnjičeni terorista.

Tokom racije, koja je izvedena jutros u 04.30 sati, dve osobe koje su bile sakrivene u stanu su poginule, od kojih jedna žena koja je samu sebe raznela eksplozivom nakon što je otvorila vatru na policajce koji su opkolili stan, dok je jednog od nekoliko terorista, koliko ih se u stanu nalazilo, ubio policajac, prenela je francuska štampa.

Francuski mediji ukazuju da su snage reda raciju organizovale jer su bile na tragu Abdelhamida Abauda, belgijskog džihadiste koji je živeo u Siriji, a za koga sumnjaju da je "mozak" napada izvedenih u petak u Parizu, u kojima je ubijeno 129, a ranjeno više od 300 osoba.

Abaud nije ni među ubijenima ni među uhapšenima u današnjoj raciji, te policija pretpostavlja da se on i dalje nalazi u stanu.

"Frans enfo" navodi da je najmanje pet osoba bilo sakriveno u stanu u San Deniju, a među njima i Abdelhamid Abaud.

U međuvremenu, petnaest osoba je evakuisano iz zgrade u kojoj se nalazi stan pod opsadom.

Na licu mesta se nalaze vatrogasci, helikopteri nadleću grad, a policijska operacija je još u toku.

Gradske vlasti su preporučile stanovnicima San Denija da ostanu u svojim kućama, ali je uprkos tome veliki broj prolaznika i dalje prisutan na obodima bezbednosnog obruča koji je policija uspostavila.

Sen Deni je velikim delom paralisan - škole su zatvorene, jedan deo predgrađa je opkolila vojska i specijalne policijske snage, a neke linije metroa su u prekidu.

U terorističkim napadima u Parizu je u petak, 13. novembra, poginulo 129, a povređeno više od 300 osoba.

Izvor: Tanjug