Oland: Francuska je u ratu, Sirija najveća fabrika terorista

Francuska je u ratu, a oni koji su sponzorisali napad u Parizu moraju da znaju da su njihovi zločini dodatno učvrstili odlučnost Francuske da se bori i da ih porazi, poručio je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

.

Oland je, u govoru pred parlamentom, rekao da su teroristički napadi, u kojima je u petak u Parizu poginulo 129 ljudi, isplanirani u Siriji, organizovani u Belgiji, a izvršeni u Francuskoj.

"Sirija je postala najveća fabrika terorista", istakao je Oland.

"Protiv nas se bori džihadistička vojska zato što je Francuska zemlja slobode i domovina ljudskih prava", istakao je Oland.

On je kazao da Francuska "nije u ratu civilizacija zato što te ubice nisu nikakva civilizacija".

"Naša demokratija je u prošlosti porazila neprijatelje koji su bili mnogo jači od ovih kukavica", istakao je Oland.

Oland je najavio da će se sastati sa liderima SAD i Rusije, Barakom Obamom i Vladimirom Putinom, kako bi razgovarali o udruživanju snaga u cilju uništenja Islamske države.

Oland je na vanrednom sastanku gornjeg i donjeg doma francuskog parlamenta u Versajskom dvorcu rekao da je zatražio sastanke sa Obamom i Putinom, ali nije naveo da li planira da se sa Putinom i Obamom odvojeno ili zajedno, prenela je agencija AP.

On je dodao kako želi da razgovori budu održani "kako bismo ujedinili snage i postigli rezultate, što je davno trebalo da bude ostvareno."

Francuski predsednik je pozvao na "ujedinjenje svih onih koliko mogu da se bore protiv terorističke vojske u okviru jedinstvene koalicije".

Najavio je i da će predlog zakona kojim će vanredno stanje biti produženo na tri meseca biti dostavljen parlamentu u sredu.

Oland je naveo da će Francuska "intenzivirati akciju u Siriji" i da će oni biti nastavljeni narednih nedelja.

Posle njegovog govora su svi poslanici zapevali francusku himnu Marseljezu.

Izvor: Tanjug