Petrović: Srbija nije atraktivna meta za teroriste

Srbija nije atraktivna meta za teroriste i svakako ne treba dizati nikakvu paniku u društvu, niti zbog napada u Parizu žigosati celokupnu izbegličku populaciju, izjavio je danas izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.

.

Jedan od osumnjičenih za teroristički napad u Francuskoj registrovan je u našoj državi i to je sve što je Srbija mogla da uradi. "Mi tad nismo imali informacije da se radi o potencijalnom teroristi", rekao je Petrović Tanjugu.

On je podsetio da je zapravo prvi osumnjičeni za terorističke napade francuski državljanin, koji je živeo u predgrađu Pariza.

"Šta bi to onda značilo, da li Francuska onda treba da protera sve stanovništvo muslimanske veroispovesti?", zapitao je Petrović i naglasio da Srbija, u svakom slučaju, nije atraktivna meta za teroriste.

"Sada nije isključeno da se pojave neki individualci koji bi, inspirisani ovim događajem u Parizu izvršili neki teroristički napad, ali je veoma mala verovatnoća da se nešto ovakvih razmera desiti", kaže Petrović.

On je dodao da srpske i ostale službe bezbednosti moraju više da rade na razmeni informacija, jer to je, kako je istakao, ključ za sprečavanje takvih događaja. Prema njegovom mišljenju, takođe je izuzetno važno da svaka država primenjuje preventivne mere u borbi protiv terorizma i radikalizacije dela populacije.

"Represivni mehanizmi su ograničenog karaktera i mogu dati samo na kraći rok određene rezultate. Pre svega, to su otklanjanje velikih razlika i nejednakosti koje postoje u većini evropskih država, jer upravo osumnjičeni za teroristički napad u Parizu dolazi iz siromašnog francuskog predgrađa", rekao je Petrović.

On je podsetio da je još 2005. godine Francuska, kroz pobune, imala velike probleme sa siromaštvom te populacije, te da mu se čini da je od tada malo toga urađeno i da, po njemu, u tom smeru treba i posmatrati kako evropske države treba da odgovaraju na ovu krizu.

"Francuska je već najavila rat protiv terorizma. Sada ćemo već videti koliko zapravo rat protiv Islamske države može dati neke rezultate, jer prethodni rat protiv Al Kaide i Bin Ladena nije stvorio pobedu nad terorizmom, koji je i dalje tu, tako da, treba raditi na otklanjanju uzroka terorizma koji postoji, ne samo u Evropi, već pre svega na Bliskom istoku i u Africi", zaključio je Petrović.

Izvor: Tanjug