Mi dajemo malo i idemo u plus, vi davali mnogo i išli u minus

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas opoziciji koja kritikuje jednokratnu pomoć prosvetarima da njegova vlada daje malo, ali vodi državne finansije u plus, dok su nekadašnje vlasti davale mnogo i uvele državu u - minus.

.

"Sedam hiljada dinara nije malo, a državu će koštati između 1,7 ili 1,8 milijardi dinara", ukazao je premijer u Skupštini Srbije i istakao da će se Srbija, ukoliko neko zaustavi reforme, vratiti u prošlost galupirajućeg javnog duga.

On je, u obraćanju poslanicima u Narodnoj skupštini, naglasio da bi to bio povratak u prošlost u kojoj je sva odgovornost bila u povećanjima samo pred izbore, bez ikakvog sistema.

On je istakao da ovde nije reč o tome da se nekome nešto uzima da bi se dala pomoć, ili povećanje plata i penzija, a pogotovo ne da neko nekoga ponižava.

"Da vidimo šta ćemo da uradimo i za one koji imaju niže plate od 25.000, a koje niko nije dirao, ali je i za njih ovo značajno. Ne povećavamo samo učiteljima i nastavnicima plate, već i profesorima", kaže premijer.

On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima svih reprezentativnih sindikata u prosveti.

"Ja sam tražio 5.000, nekako smo izmolili MMF da to povećanje bude 6.000

dinara a na kraju smo prihvatili zahtev sindikata da to ipak bude 7.000", rekao je.

„Nisam očekivao da će neko histerično da reaguje kada povećavamo plate i penzije. Toliko smo dobre rezultate napravili da nam je MMF dozvolio to da radimo. Napisali su da nastavimo ovako i da ćemo i sledeće godine moći to da radimo", ukazao je on.

Vučić je kazao da je MMF to odobrio, ona organizacija, koja je 2011. bila u Srbiji, i nakon svega mesec dana boravka pobegla, usled katastrofalne krize koju su izazvale tadašnje vlasti.

Oni koji sada drže pridike i tirade doveli su do potpune propasti srpske ekonomije, koaj danas posle mnogo godina ponovo raste, i zemlja izlazi iz recesije, privrda se oporavlja, a počinjemo i da vraćamo ono što smo zbog neogodvornosti ranijih vlasti morali da oduzmemo.

Premijer je podsetio poslanike da vlada gradi sistem koji podržava ceo svet, koji nema veze sa politikom već sa ekonomijom i životom.

"Naše reforme su dobre, to kaže svet, a ne Aleksandar Vučić", primetio je.

Prema njegovim rečima, po prvi put posle 27 godina, Srbija ima više grla stoke nego prethodnih godina, kada se i na tom polju išlo silaznom putanjom.

Vučić je ukazao da je današnja sednica posvećena isplati jednokratne podrške zaposlenima u prosveti, uključujcuhi i profesorima na univerzitetima u iznosu od 7. 000 dinara.

On je istakao da je to veoma značano, iako neki tvrde da se radi o bezbačajnoj meri. Vučić je rekao da je u pregovorima sa MMF-om, sa kojim imamo sporazum koji ne predviđa povećanja, vlada uspela da dogovori prihvatanje zahteva sindikata, koji su tražili ovu jednokratnu pomoć.

Izvor: Tanjug