U 2015. azil u Nemačkoj zatražilo 24.500 državljana Srbije

Azil u Nemačkoj do oktobra ove godine zatražilo je oko 24.500 državljana Srbije, a samo njih troje je dobilo status izbeglice, izjavio je danas ambasador te zemlje u Srbiji Aksel Ditman koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem obišao romsko naselje u Zemunu.

.

Ditman je novinarima nakon razgovora sa Romima, rekao da im je poručio da put za poboljšanje njihovih životnih uslova nije da traže azil u Nemačkoj.

Ditman je dodao da Ambasada Nemačcke zajedno sa državnim institucijama Srbije i nevladinim organizacijama radi na tome da se poboljša status Roma u Srbiji.

Kako je precizirao, u pitanju je niz projekata koji se odnose na poboljsanje životnih uslova, zapošljavnje, bolji pristup obrazovnom sistemu.

Romima je poručio i da je Nemačka pooštrila propise za tražioce azila, među kojima su i da im se više ne isplaćuje novčana pomoć, smeštaj u posebnim prihvatnim centrima, bez prava na rad u Nemačkoj, kao i zabrana ponovnog ulaska u Nemačku i uopšte šengen prostor za one čiji zahtev bude odbijen.

"Podneti zahtev za azil u Nemačkoj nije rešenje. Dajte da zajedno radimo na poboljšanju uslova života Roma u Srbiji", porucio je Ditman.

Ministar Stefanović je kazao da država čini sve što može da pomogne Romima, od poboljšanja infrastrukture do zapošljavanja, ali je Romima poručio da se od njih očekuje da budu deo tog tima.

Stefanović je rekao da je posao države i Roma da zajednički grade njihovu budućnost u ovoj zemlji i istakao da azil nije rešenje.

Uz napomenu da je Nemačka pooštrila propise za azilate, Stefanović je kazao da azilanti time prave štetu i sebi, ali i državi Srbiji.

Najavio je angažovaniju kampanju za poboljšanje života Roma, pa i između ostalog i zapošljavanje više romskih policajaca.

Stefanović je Romima poručio da će se država truditi da rastom ekonomije, čemu su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučcih posebno posvećeni, da se Romima omoguće jednake šanse.

Izvor: Tanjug