Trafostanica u Mirijevu za energetsku stabilnost u Beogradu

Beograd i Srbija danas postaju bolje i energetski sigurnije i bezbednije mesto za sve naše građane, poručio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, nakon puštanja u rad trafostanice "Beograd 20", u beogradskom naselju Mirijevo.

.

Zahvalivši svima koji su radili na izgradnji ove trafostanice, Vučić je kazao da je reč o pravom remek delu za koje su zaslužni radnici iz energetskog sistema i elektroprivrede, njihovi rukovodioci kao i ministar Aleksandar Antić.

"Ovo je velika stvar za celu našu zemju", kazao je premijer istakavši da je trafostanica izgrađena sopstvenim novcem, te da je u nju uloženo 28,6 miliona evra.

Sa ovom trafostanicom Beograd će, kazao je, imati mnog manje problema u snabdevanju strujom.

"Građani sada treba da znaju da je njihov grad energetski bezbedniji nego što je bio u prošlosti", rekao je premijer izrazivši zadovoljstvo uštedom od milion evra, što će, kako je rekao, značiti da će elektroprivreda uplatiti nova sredstva u budžet Srbije.

Završili smo, naveo je, sređivanje Makiša 2 kako Beograd u narednih 25 godina ne bi imao problema i u snabdevanju vodom.

"Dakle, ja bih voleo da grajdani Srbije mogu da vide kako izgleda ova trafostnaica i trebalo bi dopustiti novinarima i snimateljima da dođu i pokažu to ljudima", rekao je premijer istakavši da sve to ukazuje da Srbija polako ali sigurno, dobrim koracima izlazi iz krize.

Premijer je najavio obnovu svih škola i bolnica, ali rekao i da očekuje da investicije budu nastavljene, kao i da u narednoj godini budu mnogo veće i ozbiljnije.

"Verujem da Srbija ekonomski raste polako ali sigurno, o tome govore svi i MMF i EBRD i Svetska banka", rekao je premijer i dodao da se sigurno može očekivati još pomaka.

Govoreći o boljitku u Srbiji, premijer je naveo i da u našoj zemlji manje nestaje struje nego u Nemačkoj.

"U Srbiji je manje nestajalo struje nego u Nemačko i to u apsolutnim brojevima", kazao je premijer i izrazio uverenje da će Vlada Srbije nestaviti da diže srpsku ekonomiju još jačim tempom.

Napomenuo je i da je u Srbiji zabeležen najniži fiskalni deficit i ponovio da rebalansa budžeta neće biti.

Trafo stanica u Mirijevu u evropskom sistemu prenosa struje

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je izgradnjom trafo-stanice "Beograd 20" u Mirijevu glavni grad postao energetski stabilan i poručio da će taj objekat biti jedna od tačaka u evropskom prenosnom sistemu struje.

On je rekao da će zahvaljujući tom energetskom objektu 35 potrošača u Beogradu imati, po prvi put, dvosmerno snadbevanje strujom.

"Upravo je ovaj objekat jedan od ključnih tačaka za sigurnost snadbevanja Beograda, tačnije gotovo 35 procenata Beograda koji je do sada imao samo jedan smer snadbevanja preko trafo stanice na Konjarniku", rekao je Antić.

On je rekao da je u taj objekat ugrađena najsavremenija svetska tehnologija za prenos, upravljanje i zaštitu sistema prenosa električne enerije.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović rekao je prilikom otvaranja trafostanice da će ona pružiti Beogradu sigurnu, kvalitetnu i pouzdanu isporuku električne energije i stvoriti uslove za brži ekonomski i privredni razvoj glavnog grada.

"Puštanjem u rad energetskog objekta od nacionalnog značaja konačno su se stekli uslovi da srpska prestonica dobije snadbevanje električnom energijom kako dolikuje savremenoj metropoli", rekao je Petrović.

Celokupan projekat, čija je vrednost 28,6 miliona evra, finansiran je, prema rečima Petrovića, sopstvenim sredstvima EMS-a.

On je objasnio da je od tog iznosa, u trafostanicu uloženo 17,9 miliona evra, u dalekovode 10 miliona evra i u ostalu infrastrukturu 730.000 evra.

Podsetio je da se na početak realizacije ovog projekta čekalo pune tri decenije, jer je 1980.godine projekat osmišljen, a lokacija trafostanice se, kako je rekao, menjala tri puta do sada.

Trafo-stanica je važna za napajanje šireg centra grada, a posebno za one delove gde su najvažnije insitucije, kao što su vojni objekti, stambena naselja, privredna postrojenja, bolnice, vrtići....

Izgrađnom ove trafostanice, kako je istakao, doći će do smanjenja gubitaka u elektroenergetskom sistemu Srbije što će EMS-u doneti uštedu od oko milion evra na godišnjem niovu.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da svi u Srbiji, posebno EMS, treba da budu ponosni na ovaj objekat jer je Elektromreža uspela da završi projekat star 35 godina.

Obradović je govoreći o situaciji u energetskim preduezćima rekao da je EPS na putu da bude firma za ponos u Srbiji i naveo da u prvih šest meseci EPS umesto planiranog gubitka od 10 milijardi dinara zabeležio dobit od tri milijarde dinara, smanjio broj direktora, ali i da spremno dočekuje delegaciju MMF-a.

Gradonačelik Beograda Siniša Mali rekao je da je trafostanica najveća i najvažnija investicija u eletroenegetskom sistemu grada u poslednje četiri decenije.

"Želimo modernu, svetsku metropolu i ravnomeran razvoj, želimo da poboljšamo kvalitet života Beograđana, a to ne možemo ako nemamo stabilan elektroenergetski sistem", rekao je Mali.

On je istakao da će se iz trafostanice u Mirijevu snadbevati 40 odsto potrošača u gradu.

Navodeći da grad radi na poboljšanju života građana, Mali je podsetio da je prošle godine otvoren Makiš 2, koji obezbeđuje stabilno snadbevanje vodom, da je počela izgradnja projekta Beograd na vodi, a danas otvorena i trafostanica u Mirijevu.

"To su investicije koje donose razvoj i nova radna mesta i na taj način i Beograd doprinosi reformama koje preduzima Vlada Srbije", rekao je Mali.

Izvor: Tanjug