Francuska: Najmanje 42 osobe poginule u saobraćajnoj nesreći

Najmanje 42 osobe poginule su jutros na jugozapadu Francuske kada se autobus sudario sa kamionom u blizini grada Liburna, istočno od Bordoa, saopštile su lokalne vlasti.

.

Od toga je 41 putnik nastradao u autobusu, a jedna žrtva je vozač kamiona, preneo je AFP, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske upozorava da bi broj poginulih u narednim satima mogao i da se poveća.

Pariski dnevnik "Mond" precizira, pozivajući se na navode lokalnih vlasti, da je pet osoba uspelo da iz autobusa izađe sa lakšim povredama, dok su tri osobe ostale nepovređene.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske je rekao da su žrtve nesreće, najverovatnije, svi francuski državljani, javio je Rojters.

Oba vozila su se zapalila ubrzo nakon čeonog sudara koji se dogodio oko 07.30 sati i potpuno su izgorela, te je identifikovanje žrtava veoma komplikovano s obzirom na to da su sva tela izgorela, prenose francuski mediji.

Lokalni list "Sid Uest" navodi da je autobus prevozio starije ljude iz obližnjeg sela Pti-Pale-Kornam koji su krenuli na izlet te da je, samo nekoliko minuta nakon polaska, naleteo na kamion koji je u krivini izgubio kontrolu i isprečio se na putu.

Lokalne vlasti su precizirale da je do sudara došlo u opasnoj krivini, u kojoj vozač autobusa nije mogao da vidi kamion koji je bio sasvim sa leve strane, i napominju da su se na tom mestu i ranije dešavale saobraćajne nesreće.

Vozač autobusa, koji je preživeo, kako navodi lokalni list, sve je pokušao kako bi izbegao sudar, ali kada je uvideo da neće uspeti u tome, otvorio je vrata aktivirajući mehanizam za hitan izlaz te je nekoliko osoba iskočilo iz autobusa u pokretu.

U međuvremenu, poslanik Žironde Noel Mamer rekao je francuskoj televiziji iTELE da je reč o poznatoj, izuzetno opasnoj krivini te da treba preispitati političke odluke na polju infrastruktura.

Na vest o nesreći odmah je reagovao francuski predsednik Fransoa Oland, koji se trenutno nalazi u zvaničnoj poseti Atini, a koji je rekao da je francuska vlada u potpunosti mobilisana posle te strašne tragedije.

Jelisejska palata je u međuvremenu saopštila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažovane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava.

U saopštenju se navodi i da je u Žirondi aktiviran oblasni operativni centar.

Francuski mediji javljaju da su se na mesto nesreće uputili francuski premijer Manuel Vals i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, kao i državni sekretar zadužen za saobraćaj Alen Vidali.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće Olandu zbog izgubljenih života u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Liburna, kao i podršku porodicama poginulih, a preživelima je poželeo brz oporavak, saopštio je Kremlj, prenosi Tas s.

Kako navodi pariski list "Figaro", reč je o najpogubnijoj nesreći u Francuskoj od 1982. godine kada su u mestu Bon poginule 53 osobe od kojih 44 dece starosti od šest do 15 godina.

Izvor: Tanjug