Izbeglice ušle u Hrvatsku, granica ponovo zatvorena

Izbeglice koje su čekale da uđu u Hrvatsku jutros su propuštene, ali su hrvatske pogranične vlasti ponovo obustavile njihov prolaz, a hrvatski mediji navode da se Zagreb priprema za izgradnju ograde na granici sa Srbijom.

.

Na stotine njih je prešlo preko blata i polja iz Srbije u Hrvatsku.

Istovremeno, Slovenija na granični prelaz sa Hrvatskom šalje oklopna vozila, navodi hrvatski "Jutarnji list".

Premijer Aleksandar Vučić ponovo je da Srbija neće ni u jednoj situaciji podizati zidove, već će nastaviti da gradi mostove i puteve, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da žice i zidovi ne mogu da pomognu te da Srbija očekuje evropsko rešenje u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Hrvatska je jutros ponovo otvorila granicu i veoma sporo i u manjim grupama propuštala izbeglice na teritoriju Hrvatske, ali je od 11 sati ponovo zatvorila prelaz Berkasovo-Bapska kod Šida, te sada na srpsko-hrvatskoj granici više stotina izbeglica sa Bliskog istoka čeka da uđe u Hrvatsku, dok iz sata u sat pristižu nove grupe.

"Jutarnji list" prenosi da su stotine izbeglica danas oko podneva bez policijskog dopuštenja ušle u Hrvatsku kroz zatvoren granični prelaz Bapska, kao i kroz obližnje voćnjake, dok im je policija samo dovikivala da se vrate, ali ni na koji drugi način nije sprečavala ljude da uđu u Hrvatsku, prenosi "Jutarnji list".

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojih kazao je da onima koji ulaze kroz polja preti povratak u Srbiju.

Isti hrvatski list navodi, pozivajući se na neimenovan izvor u Vladi Hrvatske, da planovi za ograđivanje granice sa Srbijom postoje već neko vreme, a da bi, prema procenama, postavljanje ograde trajalo oko dve nedelje.

U međuvremenu, hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poručila je danas da će Zagreb morati da zatvori granicu ako to učine Slovenija, Austrija i Nemačka, "iako to ne želi, ali nema drugog izbora".

Istovremeno, ministar Ostojić rekao je da je Hrvatska poštovala dogovore sa Slovenijom, ali da su izbeglice dočekali psi i žice i poručio da Hrvatska traži da polovina od broja migranata koji stižu bude transportovana u Sloveniju, a polovinu je spremna da zadrži u prihvatnom centru.

Slovenački mediji prenose da je zbog nekontrolisanog ulaska migranata preko hrvatsko-slovenačke granice stanje u Sloveniji dramatično, jer ne raspolaže potrebnim smeštajnim kapacitetima, dok Austrija izbeglice prima ograničeno.

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je da već sutra stupa na snagu izmena zakona, a vojska ide na granicu, i dodao da je njegova zemlja spremna da prihvati i pomoć stranih policija u osiguravanju svoje granice.

Za to vreme, predstavnici Vlade Srbije, ali i Crvenog krsta i međunarodnih organizacija, čine sve što mogu kako bi im se po hladnom vremenu i kiši olakšao boravak u Srbiji.

Ministar rada, socijalne politike i zapošljavanja Aleksandar Vulin kaže da je danas situacija na graničnom prelazu Berkasovo "nešto bolja, ali ne mnogo".

On je rekao i da će se priliv migranata iz Makedonije nastaviti i da se "u ovom trenutku u Preševu nalazi 300 do 400 osoba, ali da se do kraja dana očekuje da će doći njih oko 4.000".

Kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, Srbija je spremna da privremeno zbrine povećan broj izbeglica koji se očekuje u narednom periodu i već je razrađena mreža sa 10 do 15 lokacija za njihov prihvat.

Izvor: Tanjug