Zabrinutost zbog mogućeg novog talasa izbeglica iz Sirije

Nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu izrazili su danas zabrinutost zbog rizika od pokretanja "novog talasa" izbeglica iz sirijskog grada Alepa.

.

Davutoglu je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel koja je u poseti Istanbulu, rekao da je Turska spremna da sarađuje sa Nemačkom po pitanju sprečavanja ilegalne migracije, ali da kriza ne može da bude razrešena bez rešenja sukoba u Siriji.

On je pohvalio "bolji pristup" Evropske unije po pitanju podele tereta izbegličke krize.

"Nažalost, Tursku je međunarodna zajednica ostavila samu što se tiče podele tereta. Zadovoljni smo što sada postoji bolji pristup", rekao je Davutoglu, pohvalivši nemačku kancelarku što nije "okrenula glavu" po tom pitanju, preneo je AFP.

"Sigurna zona" na severu Sirije neophodna je da bi se zaustavio priliv izbeglica, istakao je Davutoglu, prenela je agencija Rojters, napominjući da je to predlog Turske koji međutim nije privukao veliku međunarodnu pažnju.

Davutoglu je upozorio da zbog produbljivanja sukoba kod sirijskog grada Alepa između vladinih snaga, potpomognutih ruskim vazdušnim udarima, i ekstremista Islamske države, postoji rizik od pokretanja novog talasa izbeglica.

On je rekao da Turska očekuje ubrzanje procesa evrointegracija, dodajući da je na tom polju načinjen napredak pošto državljanima Turske više nisu potrebne vize za putovanje u zemlje Evropske unije.

Merkel je navela da je Nemačka spremna da pomogne Turskoj na putu ka EU, pruživški podršku Ankari u zamenu za tursku pomoć u zaustavljanju priliva izbeglica u Evropu.

"Kako možemo dinamičnije da organizujemo proces pristupanja? Nemačka je spremna da se ove godine otvori poglavlje 17 i da se izvrše pripreme za poglavlja 23 i 24. O detaljima možemo da razgovaramo", kazala je Merkel.

Merkel je u četvrtak upozorila evropske lidere na samitu EU u Briselu da Evropa ne može da reši problem izbegličke krize, bez pomoći Turske, koja je "domaćin" više od dva miliona sirijskih izbeglica.

Izvor: Tanjug