Mađarska zatvara granicu, Hrvatska šalje izbeglice do Slovenije

Mađarska će zatvoriti svoju "zelenu" granicu sa Hrvatskom u ponoć, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i dodao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole.

.

On je rekao da sastanak lidera EU u Briselu nije doprineo boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice Šengena.

"Kabinet za nacionalnu bezbednost je odlučio da ... zatvorimo zelenu granicu od ponoći", rekao je Sijarto novinarima u Budimpešti.

"Zvanični granični prelazi će nastaviti da rade, ali uz strože kontrole", istakao je on, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, vlada očekuje da će ovaj korak doneti slične rezultate kakve je donelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom.

Mađarska je, kako je dodao, obavestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Ausriju i Nemačku o odluci da zatvori granicu.

Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtev za azil u dve tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.

U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata od kojih su skoro svi nastavili put ka Nemačkoj i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Na zatvaranje granice Hrvatska će odgovoriti slanjem izbeglica do Slovenije

Vlada Hrvatske će na mađarsko zatvaranje granica odgovoriti Planom C koji je dogovoren sa Slovenijom, objavio je portal Index.hr podsećajući da se ranije spekulisalo da taj plan znači vraćanje izbeglica u Srbiju.

Plan C, prema informacijama tog portala, podrazumeva prevoz izbeglica do slovenačke granice.

"Presednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović u stalnom je kontaktu sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom. Nakon jučerašnjeg razgovora u Briselu , premijeri Milanović i Cerar i danas su više puta telefonski razgovarali o aktualnoj situaciji s izbeglicama. Hrvatska vlada od ranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom. U slučaju zatvaranja granice od Mađarske, Hrvatska će početi da sprovodi taj plan u dogovoru i stalnoj koordinaciji sa Slovenijom", potvrdio portalu portparol vlade.

Navodi se i da će detalje Plana C otkriti ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić tokom dana.

Izvor: Tanjug