Francuski policajci protestuju zbog propusta pravosuđa

Francuski policajci su za danas najavili veliki protest u Parizu i drugim gradovima tražeći veće zarade i bolju opremu, a pre svega pravnu zaštitu da bi mogli da obavljaju posao.

.

Istovremeno, francuska vlada se priprema da objavi petnaestak tehničkih mera kako bi umirila nezadovoljnu policiju, prenose francuski mediji.

Svi policijski sindikati su se u ovoj akciji ujedinili i pozvali na okupljanje ispred Ministarstva pravde u centru Pariza, kao i ispred palata pravde u drugim gradovima Francuske, u protestu kakav nije viđen od 2001. godine. Predviđa se bi u Parizu na protestu moglo da učestvuje više od 5.000 policajaca.

Francuske policajce je na organizovanje protesta podstakao incident koji se dogodio 5. oktobra, kada je 36-godišnjeg policajca iz antikriminalističke brigade teško ranio Vilston B. (24), odbegli robijaš koji je 27. maja dobio dozvolu da na kratko izađe iz zatvora, ali se tamo nije vratio, prenosi pariski list "Mond".

Policajci osuđuju "neprihvatljive pravosudne odluke", ali i "nepodnošljive uslove rada", piše "Parizjen".

Kako navodi "Figaro", francuska vlada je u međuvremenu, posle nedavnog sastanka predstavnika ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, pripremila paket od petnaestak mera u pokušaju da ovu krizu ublaži.

Izvor: Tanjug