E-uprava: Od januara na jednom papiru 50 dokumenata

Građani Srbije od januara naredne godine više neće morati da obijaju mnogobrojne šaltere da bi, na primer, prijavili rođenje deteta i obezbedili drugu dokumentaciju, jer će uz pomoć portala e-uprave na jednom papiru moći da pribave pedesetak dokumenata, najavila je večeras ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

.

Reč je o projektu "Bebo, dobrodošla na svet", koji će roditeljima u trenutku rođenja deteta uštedeti odlazak na dvadesetak šaltera da bi dete postalo građanin, rekla je Udovički na Fakultetu organizacionih nauka i objasnila da će na taj način moći da se obavi upis u matičnu knjigu rođenih, prebivalište i drugo.

Ona je navela da će u prvoj fazi svi zakonski i tehnički uslovi biti spremni u januaru naredne godine i dvadesetak dokumenata biće svedeno na jedan, a do kraja godine još tridesetak.

Ugovor Ministarstva i FON-a za bolji uvid u rad javne uprave

U prostorijama beogradskog Fakulteta organizacionih nauka (FON) večeras je potpisan Sporazum o saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i te visokoškolske ustanove, koji, između ostalog, treba da omogući bolji uvid u rad javne uprave.

Sporazum su potpsiali dekan fakulteta Milija Suknović i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koja je istakla da je taj dokument značajan ne samo za javni sektor, već i za građane koji će imati bolji uvid u rad javne uprave i lokalne samouprave.

Udovički je istakla da je veoma značajna saradnja državne administracije sa akademskim sektorom i podsetila da je FON godinama partner na brojnim državnim projektima Direkcije za elektronsku upravu, u sastavu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe FON sarađuje i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom trgovne, turizma i telekomunikacija i drugim institucijama, rekla je Udovički nakon potpisivanja sporazuma.

Dekan Suknović istakao je da su studenti FON-a razvili brojne sisteme i aplikacije koje koriste državni organi, jedinice lokalne samouprave, a učestvovali su i u organizaciji Olimpijade e-uprave, takmičenju lokalnih samouprava u generisanju elektronskih usluga.

Na skupu u okviru "Večeri otvorenih vrata" promovisana je i uspešna saradnja FON-a i Fakulteta za upravu iz Slovenije, u sprovođenju zajedničkih master studija Menadžment u upravi.

Govorići o saradnji Srbije i Slovenije, otpravnica poslova ambasade Slovenije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar istakla je da godišnja razmena dve zemlje prelazi jednu milijadu evra i da je Srbija na drugom mestu zemalja u koje Slovenija ulaže.

"Odnosi Srbije i Slovenije su na zavidno dobrom nivou", rekla je Štamcar i istakla da Slovenija podržava Srbiju u naporima za ulazak u EU.

O saradnji fakuleta i univerziteta dve zemlje govorili su rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, prodekan slovenačkog Fakulteta za upravu Primož Pevcin i rukovodilac programa Menadžment u upravi na FON-u Mirjana Drakulić.

Nakon potpisivanja sporazuma i promovisanja saradnje ljubljanskog i beogradskog fakulteta, održana je i debata na temu "Povećanje zadovoljstva građana i privrede upravnim uslugama", na kojoj su učestvovali ministarka Udovički, gosti iz Slovenije , načelnici nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji, studenti.

Izvor: Tanjug