Veliki protesti u Berlinu protiv sporazuma EU i SAD

Više od 100.000 ljudi prošetalo je danas centrom Berlina u znak protesta protiv planiranog sporazuma između Evropske unije i SAD o slobodnoj trgovini.

.

Policija je saopštila da je u protestima učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 250.000, prenela je agencija AP.

Demonstranti su udarali u bubnjeve, uzvikivali slogane i mahali zastavama i transparentima protiv Trans-atlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP).

Nemačka vlada se zalaže sa sklapanje tog sporazuma, tvrdeći da će on dati podsticaj globalnoj privredi, a malim i srednjim preduzećima omogućiti bolju šansu da budu konkurentne na svetskom tržištu, uz istovremeno smanjenje birokratske procedure.

Demonstranti, koji su se okupili u organizaciji Konfederacije nemačkih trgovinskih sindikata, smatraju da bi planirani sporazum mogao da izazove pad bezbednosnih standarda u prehrambenoj industriji i ugrozi lokalnu upravu time što će međunarodnim arbitražnim panelima dati ovlašćenja da odlučuje u sporovima.

Evropska unija i SAD o TTIP-u pregovaraju od 2013. godine, a pristalice tog sporazuma se nadaju da će on biti brže usvojen nakon što su SAD, Japan i druge zemlje Pacifičkog obruča postigle odvojeni sporazum o slobodnoj trgovini.

Izvor: Tanjug