Vučić: Srbija izlazi iz krize, čvrsto idemo u EU

Srbija polako, ali sigurno izlazi iz krize i recesije i to će nam omogućiti da čvrsto idemo u Evropsku uniju, ali i da čuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, Kinom, Indijom i drugim zemljama, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

.

Vučić je na predavanju "Srpska država između istoka i zapada" na Pravnom fakultetu, rekao da naša zemlja treba da ide u Evropsku uniju jer imamo mnogo toga da naučimo ali i kako bismo mogli da napravimo sistem.

Govoreći o potrebi održavanja tradicionalno dobrih odnosa sa Istokom, Vučić je rekao da smo pokazali svoj odnos prema Rusiji jer jedini nismo uveli sankcije zbog ukrajinske krize, bez obzira na pritiske kojih je bilo.

"Srbija treba mnogo da uči od Zapada", rekao je Vučić ali i podvukao da od Istoka treba da uzme tu vrstu slobode i širine koju Zapad zbog procedura koje ima nije dozvoljavao.

Vučić je rekao da se kada neko pita da li ste za Evropu, to nažalost svodi na besmisleno političko pitanje "jesi li za Evropsku uniju ili ne".

Srbija, kako je naveo, treba da teži velikom radu, boljitku i napretku i prihvatanju savremenih tehnologija, i to je važno jer , kako kaže, zaostaje u onome što je najvažnije, u ekonomskom razvoju.

Vučić je rekao da kod nas marljivost nikada nije bila dovoljno cenjena vrlina, za razliku od protestantskog sveta.

Premijer je ukazao da se ove godine dogodio pokušaj pritisaka da se Srbi proglase za genocidan narod i da je Srbija smela da se "isprsi" i nije imala zbog toga posledice, kao i da je jedna članica EU jednostrano uvela sankcije našoj zemlji i izvršila ekonomsku agresiju.

To je, kako je naveo, bio prvi primer da je Evropska komisija stala na stranu države nečlanice u sukobu sa jednom članicom EU.

"Državu morate da čuvate, da donosite teške odluke, da tri puta razmislite pre nego što presečete i da donosite zaključke na mudar način", rekao je Vučić, ekskluzivno saopštavajući studentima da je deficit budžeta u septembru bio tri milijarde dinara, odnosno da je bio šest puta manji nego što je planirano.

Izvor: Tanjug