Ruski avioni uništili nekoliko objekata IS

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je od početka operacije nekoliko objekata "Islamske države" (IS) u Siriji, uključujući štab terorista kod grada Idliba i fabriku eksploziva i municije severno od grada Homsa, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni.

.

Zvanični predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su uništeni štab terorističkih formacija i skladište municije u oblasti Idliba, kao i utvrđeni komandni punkt ekstremista na tri nivoa u oblasti naselja Hama.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Konašenkov je naveo da je uništen komandni punkt IS na periferiji naselja El-Latamna i pokazao snimke iz bespilotnih letelica u oblasti Idliba i El-Latamne.

"Vidite rezultate korišćenja aviona Su-25 po komandnom puntku grupe ekstremista u nenaseljenoj zoni na periferiji El-Latamne", rekao je on novinarima.

Prema Konašenkovim rečima, dobro utvrđeno betonsko zdanje sa tri nivoa uništeno je direktnim udarom aviobombi FAB-500, a na snimku se vidi da okolni objekti nisu stradali, navodi agencija.

Pored toga, posle potvrde obaveštajnih informacija i rezultata vazdušnog izviđanja, ruska lovačka avijacija uništila je skladište municija jugozapadno od Idliba, navodi RIA Novosti.

TASS prenosi da je Konašenkov rekao da je direktnim udarom bombe u potpunosti uništena fabrika za izradu eksplozivnih sredstava i municije severno od Homsa, u kojoj su automobili punjeni eksplozivom i potom se upotrebljavali za terorističke akte.

Vazduhoplovne snage Rusije juče su počele sa ciljanim udarima na objekte u Rusiji zabranjene terorističke grupe IS.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je tokom dana napadnuto osam objekata, a uveče još četiri.

Danju je bilo izvršeno više od 20 naleta, a noću osam, preneo je TASS.

Ruska agencija navodi da se po podacima Ministarstva u Siriji angažuju modernizovani bombarderi Su-24M i lovci Su-25.

Konašenkov je, kako prenosi Interfaks, rekao da "udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni, tim pre po zgradama u kojima je moglo da bude civila".

Ta agencija navodi da je u sastavu vazduhoplovnih snaga angažovanih od juče u Siriji više od 50 aviona i helikoptera.

Izvor: Tanjug