Marković: Došlo vreme da Beograđani studiraju u Jagodini

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, zahvalio se danas studentima Fakulteta pedagoških nauka, koji su iz 75 gradova i opština Srbije došli da studiraju u Jagodini i istakao da ga je posebno iznenadilo što ima i devet studenata iz Beograda.

.

"Došlo je vreme da Beograđani dolaze u Jagodinu da studiraju, to je čast za ovaj grad", rekao je Marković na prezentaciji projekta "Upoznavanje brucoša sa lokalnom sredinom u koju dolaze".

Prezentaciju su prisustovali i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević, dekan Violeta Jovanović, profesori fakulteta i čelnici pojedinih gradskih ustanova.

"Da mi ne zamere studenti iz drugih gradova, svaki grad i opstina odakle dolazite za vas je najdraži, ali dosta smo mi odlazili u Beograd za ono što nam treba. Jagodina se izborila za decentralizaciju, da ne moramo ići u Beograd, na primer, da gledamo utakmice Crvene Zvezde i Partizana, već Zvezda i Partizan dolaze u Jagodinu", rekao je Marković.

On je podsetio da je u Jagodini izgrađen prvi Akvapark, jedini veštački vodopad u Evropi, kao i fontana od 122 metra, čime je taj grad postao jedan od najlepših turističkih centara u Srbiji.

Grad vodi računa o mladim ljudima, dodao je Marković, najavivši da će oko 700 studenata, od 8. do 11. novembra, putovati u Beč, što Jagodina organizuje već šest godina.

"Cilj je da vidite kako vaše kolege žive i studiraju u jednom od najrazvijenijih gradova Evrope", istakao je Marković.

On je upoznao studente, da u Jagodini učenici koji putuju imaju besplatan prevoz, kao i penzioneri, da maturanti srednjih škola i đaci koji završe četvrti i osmi razred osnovne škole letuju besplatno o trošlu grada u Crnoj Gori i Grčkoj, a da nezaposlene porodilje dobijaju mesečno 12.000 dinara.

Nadajući se da mnogi od studenata neće otići iz Jagodine posle završenog fakulteta, Marković je ukazao da je Jagodina "jedini grad gde političari ne primaju plate ni dnevnice, ne koriste opštinske automobile čime mesečno uštede od osam do 11 miliona dinara koje usmerava građanima koji pune budžet grada, a nema ni komunalne policije".

"Volio bih kada završite fakultete da se u ovom broju ponovo ukupimo i sumiramo vaše rezultate i moje obećanje", rekao je Marković i studentima obećao pomoć u zapošljavanju.

U prvu godinu osnovnih studija Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini ove godine je upisano 210 studenata.

Izvor: Tanjug