Han: Niste sami, vi ste Evropljani, ne trebaju nam nove granice

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice i poručio da Srbija nije sama, da je evropska zemlja i da sa ovim problemom treba da se suočimo zajedno.

.

"Video sam šta je sve učinjeno u cilju pomoći izbeglicama", izjavio je nakon obilaska Prihvatnog centra za izbeglice u Šidu, poručivši da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rešava ovaj problem, uveren je komesar i tvrdi da problem može biti rešen samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podele tereta.

"Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcionisanje Evrope", poručio je Han.

On je preneo da su šefovi država i vlada odlučili kako da se deluje, te da je dogovoreno da se ojačaju spoljne granice, uspostave hot-spotovi za registraciju, a njegova je obaveza, dodao je da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer "ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita".

Han je poručio da će EU sigurno obezbediti finansijsku i političku podršku Srbiji, primetivši da, kao i u životu, novac znači puno, ali nije sve.

"Niste sami, vi ste Evropljani i treba zajedno da radimo. Ne treba da podižemo nove granice", poručio je Han.

Na pitanje o zatvaranju granica koje je uvela hrvatska vlada han nije želeo da odgovara smatrajući da prihvatni centar u Šidu nije mesto za razgovore o toj temi, te da će za to biti prilika na konferenciji za štampu tokom posle podneva.

Naglasivši da je ovo prilika da se upozna sa situacijom s izbeglicama na terenu, poručio je da je obaveza svih da pomognu tim ljudima na humani način, a zatim najavio da će se Turskom i drugim zemljama razgovarati o daljem delovanju, pošto dolazi zima.

Izvor: Tanjug