Vučić: Verujem u razum hrvatskog rukovodstva i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da govori o merama koje je srpska vlada pripremila u slučaju da granični prelazi sa Hrvatskom ne budu otvoreni uveren da one neće ni stupiti na snagu.

.

"Verujem u razum hrvatskog rukovodstva, verujem u EU. Verujem u mogućnosti da neko kaže mi smo iz EU pogazili S SP, verujem da će neko to danas u Briselu da kaže. Nadam se da nikakve mere neće da se primenjuju", rekao je Vučić u Senti.

Upitan ko će i kako sprskim privrednicima da nadokandi štetu, premijer je rekao da kompanije iz Srbije preko Privredne komore traže načine kao da pred hrvatskim i međunaronim sudovima tuže hrvatsku državu, a da srpska država to ne može da radi.

"Mi ne možemo da preuzimao odgovornost koju kao država nemamo i da budemo krivi za nešto za šta nismo, a apsolutno ni za šta nismo krivi", poručio je premijer.

Ranije danas, Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima je saopštila da je Vučić uputio pismo zvaničnicima EU, a u vezi sa zatvaranjem granica.

Vučić traži od EU objašnjenje za kršenje S SP i razumevanje

Premijer Srbije zatražio je u pismu evropskim zvaničnicima objašnjenje za "brutalno kršenje" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je nasa zemlja potpisala sa EU, te ponovio da je granica sa Hrvatskom zatvorena već treći, četvrti dan i da Srbija trpi veliku štetu zbog toga.

"U pismu sa istom sadržinom upoznao sam ih sa brutalnim kršenjem S SP koji je Srbija potpisala sa EU, apsolutno jednostranim i rekao bih da svi u svetu vide neobjasnjivo zatvaranje granica pokušajem razaranja i unistenja srpske ekonomije. Pitao sam za obrazloženje, objašnjenje i molio za razumevanje. Tražio sam da EU intervenise, jer mi već treći, četvrti dan ne preduzimamo mere", rekao je Vučić u Senti odgovarajući na pitanje šta je napisao u pismima koje je uputio evropskim zvaničnicima.

On je rekao i da se Srbija uzda u to da će EU da poštuje ugovore koje je sa nama potpisala, te da veruje u mogućnosti da neko iz EU kaže da je S SP pogažen.

"Verujem da će to neko danas da kaže u Briselu...Nadam se da nikakve mere neće da primenjuju", kazao je srpski premijer.

Pisma je uputio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsednici Evropske komisije i visokoj predstavnici EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini i evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu.

Pitao je, kaže, Hana šta to Srbija nije dobro uradila, poručio da neće da sluša o podeli krivice i podsetio da Srbija ništa nije tražila od EU, pa ni novac.

"Čak im ni pare ne tražimo. Jedino im tražimo da radimo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali. Rekao sam i da je Srbija spremna da na miroljubiv, dobrosusedski način rešava probleme", rekao je on i dodao da Srbija ne može da rešava probleme u drugim državama.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere "smešne", Vučić je odgovorio da njemu nije ništa smešsno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

"Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni", podvukao je Vučić.

Veruje da je njegov hrvatski kolega to rekao u afektu, a na Milanovićev komentar da Srbija ne sme da preduzme kontramere, porucuje: "A to da Srbija ne sme da preduzme recipročne mere bi značilo da Srbija nije drzava, da se odriče suvereniteta, drzavnosti, a dok sam predsednik vlade Srbija će biti uvazena drzava i biće drzava i to svi treba da znaju i Milanovih i EU i svuda u svetu", zaključio je Vučić.

Nije mi do duhovitosti, već odgovornosti i ozbiljnosti

Vučić je izjavio da je na opasku premijera Hrvatske Zorana Milanovića "Šaraj, brate, malo" lako dati i duhovitiji odgovor, ali da mu u ovakom trenutku nije do duhovitosti, već do ozbiljnosti i odgovornosti.

"Borimo se i radimo sve da se kriza prevaziđe, ćutimo i radimo. Zato pozivam na razum, ozbilnjnosti i odgovornost", rekao je Vučić u Senti i dodao: Nije mi do šala, smeha niti bilo čega drugog, već sam veoma zabrinut i zato sam pisao pisma celu noć u težnji da dobijem razuman odgovor od EU", rekao je Vučić.

Ponovio je da EU treba da objasni o čemu se radi i da li je zatvaranje graniča nečija planirana ideja ili je ona došla iz unutrašnjih potreba.

"Evropski komesar Johanes Han dolazi u petak. Čekam da vidim šta će da kaže, šta je to što je Srbija pogrešila", rekao je Vučić i dodao da je razočaran pomalo reakcijom naših ljudi, koji, kako je rekao, ne vide šta je sve vlada uradila za zemlju i kritikuju je i kad ništa loše nije učinjeno.

Kako kaže, to više govori o tim ljudima, a građani to vide i znaju ko su oni koji se bore samo za svoje fotelje zbog čega i imaju toliko malu podršku.

Izvor: Tanjug