Hrvatska zatvorila sedam prelaza prema Srbiji, Bajakovo otvoreno

Hrvatska je sinoć za sav saobraćaj zatvorila sedam prelaza prema Srbiji, dok je Tanjugu na graničnom prelazu Bajakovo rečeno da je taj prelaz i dalje otvoren za saobraćaj.

.

Šef smene stanice hrvatske granične policije Bajakovo, Damir Culi rekao je Tanjugu da je granični prelaz Bajakovo na granici između Srbije i Hrvatske ostao otvoren, da radi normalno i da je prohodan za sav saobraćaj.

"Bajakovo je otvoren, sav promet i saobraćaj se odvija normalno i nema gužvi", rekao je Culi.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je do 22 sata na područje Hrvatske ušlo 11.003 migranata i da je policija zatvorila sedam graničnih prelaza sa Srbijom, javila je agencija Hina.

Zabranjen je saobraćaj na delovima državnog puta na granici Hrvatske sa Srbijom u području graničnog prelaza Tovarnik, Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Batina i Erdut.

Ove mere su se primenjivale periodično u petak od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi su do daljnjeg, navodi MUP Hrvatske, prenela je Hina.

Ostojić: Potpuno zatvaranje saobraćaja pitanje vremena

Hrvatska je zatvorila deo graničnih prelaza sa Srbijom i pitanje je vremena kada će kompletno zatvoriti saobraćaj, izjavio je danas hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić koji tvrdi da su "pretrpani" hrvatski kapiciteti za prihvat izbeglica sa Bliskog istoka.

"Brojke se menjaju iz sata u sat, evidentirano je više od 13.000 ljudi, to su brojke koje prelaze višegodišnju statistiku. To je brojka koja za Hrvatsku znači da su kapaciteti pretrpani", rekao je Ostojić u izjavi za Televiziju N1.

On kaže da informacije da je Hrvatska tranzitna zemlja nisu tačne i objašanjva da izbeglice moraju da se registruju, a da je glavni cilj nadležnih u Hrvatskoj stabilizacija situacije i pružanje pomoći iscrpljenim ljudima.

Komentarišući informaciju da je Mađarska počela da gradi zid sa Hrvatskom, Ostojić je izričit u oceni da je to "neprihvatljiva politika".

"Zidovi nikada nisu nikoga sprečili, to je nešto apsolutno neprihvatljivo, to je neprihvatljiva politika. To sada nije važno, mi želimo da pomognemo ljudima. Izjave iz Mađarske ne mogu nazvati nikako nego neprihvatljivim, ali to gledamo već duže vreme", zaključuje hrvatski ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: Tanjug