Haos na Horgošu 2, policija suzavacem i vodenim topovima na izbeglice

Mađarska policija ne prestaje da baca suzavac i da vodenim topovima gađa izbeglice, koji su se bežeći povukli na 50 metara od glavnog graničnog punkta na Horgošu 2, a nešto pre 16 sati stiglo je i dvoje kola hitne pomoći.

.

Kako javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta, sa srpske strane se vije crni gusti dim.

Među više stotina izbeglica ima dosta žena i dece. Sklanjajući se od suzavca i vodenih topova izbeglice padaju i onesvešćuju se.

Na graničnom prelazu vlada velika napetost.

Na Horgošu 2 se očekuje dolazak ministra za rad Aleksandara Vulina, koji je juče sa izbeglicama na Horgošu 1 proveo ceo dan.

Rojters je preneo neimenovanog portparola mađarske vlade koji je izjavio da "ljudi sa metalnim cevima i motkama sa srpske strane granice pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske".

Prema njegovim rečima, jedna agresivna grupa izbeglica pokušava da uđe u Mađarsku.

Reporter Tanjuga javio je da su izbeglice sa Bliskog istoka probile danas nešto pre 15 sati ogradu na graničnom prelazu Horgoš 2 pokušavajući da uđu u Mađarsku.

Izbeglice koje su dan i noć provele na "ničijoj zemlji" na graničnom prelazu Horgoš nenadano su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu i tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane.

Oni nenasilno protestuju zahtevajući da budu propušteni na mađarsku teritoriju.

Mađarska je zatvorila svoje granice u ponedeljak u ponoć nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog ko pokuša ilegalno da je pređe.

Iako je tokom noći ruta kretanja izbeglica umesto ka Beogradu i Subotici preusmerena na Šid, ka Hrvatskoj, oko hiljadu njih, koji su na Horgoš stigli ranije ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Prva grupa izbeglica se sa Horgoša vratila u Kanjižu

Nakon više desetina sati provedenih na granici ka Mađarskoj danas se sa graničnog prelaza Horgoš prva grupa, od 30 do 40 izbeglica, autobusom vratila u prihvatni centar u Kanjiži, javio je ranije danas izveštač Tanjuga sa lice mesta.

Migranti, inače, i dalje oklevaju da napuste taj grančni prelaz bez obzira na to što imaju informaciju da se na graničom prelazu kod Šida, ka Hrvatskoj, izbeglice propuštaju bez problema, te da, ako žele, mogu da se vrate i u Kanjižu ili neki drugi prihvatni centar u Srbiji.

Oni imaju rezervu pa na takvu informaciju odgovara kontra pitanjem da li im je preko Hrvatske siguran put u Nemačku.

Dobar deo njih kaže da nema dovoljno informacija i da ne znaju za druge opcije, te da sede i čekaju sa nadom da će Mađarska, ipak, otvoriti granicu.

Portparolka UNHCR Melita Šunjić je za Tanjug rekla da se u poslednjih pola sata situacija menja nakon saznanja za granični prelaz u Šidu, navodeći da je juče autobus koji je odvozio izbeglice u Kanjižu bio prazan i niko nije hteo u njega da uđe.

Sada je, rekla je, situacija drugačija.

Na pitanje da li je UNHCR dobio bilo kavu informaciju o eventualnom otvaranju granice na Horgošu ona je rekla da im policija te zemlje nije ništa saopštila i dodala da se problem ne može rešiti prelaskom migranata sa jedne na drugu granicu, već da EU mora doneti sveobuhvatan plan za čitavu Evropu.

Izvor: Tanjug