Mađarska produžava ogradu na granici prema Rumuniji

U danu kada je i fizički zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Mađarska je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde na granicu sa Rumunijom.

.

Mađarska vlada je odlučila da počne pripremne radove za produženje ograde, podigute na granici sa Srbijom, prema Rumuniji, za slučaj da dođe do bilo kakve promene u migracionim rutama, saopštio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

"Doneli smo odluku da počnemo pripremne radove na izgradnji ograde duž mađarsko-srpsko-rumunske granice na razumnoj dužini, ukoliko se migracioni pritisak pomeri u pravcu Rumunije", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare.

Sadašnja migraciona kriza predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se EU ikada suočila u svojoj istoriji, kazao je Sijarto u intervjuu koji je danas objavio portal pestisracok.hu.

Imajući u vidu nestabilne regione koji okružuju Evropu, možemo se složiti se sa međunarodnom analizom, koja predviđa potencijalni talas od 30-25 miliona izbeglica u narednim godinama, smatra Sijarto.

"Suočavamo se ogromnim talasom migranata koji će nastaviti da predstavlja izazov za Evropu tokom godina koje dolaze", istakao je šef mađarske diplomatije.

Nedavnu izjavu austrijskog kancelara Vernera Fajmana koji je povukao paralelu između migracione krize i holokausta, Sijarto je ocenio kao "prilično šokantnu".

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za migracionu krizu je zatvaranje granica EU i pružanje pomoći zemljama iz kojih izbeglice dolaze, ili susednim državama gde postoji mogućnost da one budu zaustavljene, naveo je MTI.

Granica sa Srbijom je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

Tokom dana, zbog velikog priliva izbeglica koje ne mogu dalje u Mađarsku, zatvoreni su prelazi Horgoš dva i Bački Vinogradi, a nešto kasnije i Horgoš jedan.

Saobraćaj se preusmerava na prelaz Kelebija, a vozačima iz Srbije su na raspolaganju i prelazi kod Bajmoka i Đale.

Izvor: Tanjug