Ponovo bez odluke o minimalcu, na potezu vlada

Zbog neslaganja predstavnika sindikata i poslodavaca, Socijalno-ekonomski savet ni danas nije usaglasio dogovor o visini minimlane cene rada po radnom času za 2016. godinu, pa se očekuje da će odluku o tome u utorak doneti Vlada Srbije.

.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada je 15. septembar.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka je doneta zbog različitih stavova članova SES-a, odnosno sindikata i poslodavaca.

Sindikati su tražili da se cena rada po radnom satu sa sadašnjih 121 dinar, poveća na 143,5 dinara, dok predstavnici poslodavaca smatraju da ona ne bi trebalo da se menja jer se još uvek nisu stekli uslovi u privredi za to.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su predstavnici vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa, prvenstveno privatnih poslodavaca, odnosno da se nisu stekli uslovi da se cena rada poveća.

On je takođe naveo da će konačnu odluku o tome sutra doneti Vlada Srbije.

"Stav je jasan i ne očekujem njegovu promenu, svejedno to mora da potvrdi Ministarstvo finansija jer formalnu odluku donosi vlada na predlog tog ministarstva", rekao je Vulin.

On je ukazao da su predstavnici sindikata i poslodavaca u SES-u odgovorni, da su i jedni i drugi u pravu i da zastupaju svoja članstva, i da su svi izneti argumenti validni.

"Niko nije srećan što se minimalna cena rada u javnom sektoru odnosi na 61. 500 zaposlenih, to je veliki broj, a još već broj je onih na koje se odnosi u realnom sektoru", rekao je Vulin.

On je podsetio da vlada namerava da poveća i plate i penzije i da će ih povećati tamo gde ih je smanjivala, kao i onima kojima uopšte nije smanjivala, odnosno onima sa najnižim primanjima.

"Da smo išli na povećanje cene rada, onda bi i povećanje plata i penzija bilo dovedeno u pitanje, za one ne primaju minimalnu zaradu odnosno za one koji su do sada primalni minimalnu zaradu, a nisu ni na koji način bili pogođeni merama štednje. Moramo gledati celu sliku", poručio je Vulin.

On je ukazao da bez obzira što nije postignut dogovor na današnjoj sednici, SES ima svoju svrhu i da je dogovoreno da se sastanci održavaju svakog prvog ponedeljka u mesecu.

Upitan da li bi smanjenje nameta za poslodavce moglo da utiče na mogućnost povećanja plata Vulin je kazao da na to pitanje može odgovor dati Vlada i predstavnicici ministarstvava finansija i privrede te da ne može da se o tome izjasni.

"Dobri rezultati postoje, stanje u finansijama je bolje, a da li to možemo da iskoristimo već u prvoj godini ili u nekoliko meseci to je već veliko pitanje. Na to može odgovor da vam da kompletna vlada, Ministatsvo finansija i Ministartvo privrede koji su korisnici budžetskih sredstva", rekao je Vulin.

Upitan da li visina minimalca mora ići u okviru dogovora sa MMF-om on je kazao da zbir svih mera čini dogovor sa MMF-om.

"Nije MMF neko ko može da vam naredi ovo ili ono. Ne može. Mi smo suverena zemlja. Mi smo ušli u razgovore sa MMF-om i pristali na određene stvari kao i što je MMF takođe pristao na određene stvari kad smo mi u pitanju i mora se posmatrati cela slika", rekao je Vulin.

Atanacković je rekao da poslodavci smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje cene rada i da bi to sa sobom povlačilo i povećanje drugih plata koje nisu na minimalcu.

On je podsetio da poslodavci već godinama traže da se smanje doprinosi po osnovu rada jer je, kako je kazao, nivo od više od 60 odsto koliko se za to izdavaja neodrživ.

"Time bi smanjili rad na crno i poslodavci bi bili stimulisani da zapošljavaju nove radnike i to bi značilo istovremeno i mogućnost povećanje plata radnika", rekao je on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da osnovni razlog što nije mogao da se postigne dogovor o minimalcu Ministastvo finansija, koje, kako je kazao, nije izašlo sa podacima i argumentima zašto ona treba da ostane na nivou od 121 dinar ili da bude veća u narednoj godini.

Očito je da je jedan od osnovnih problema da bez pregovora sa MMF-om ne može da se dođe do odluke o minimalcu, rekao je on.

Orbović je kazao da bi u narednom pediodu trebalo razmisliti o zamržavanju člana 112 Zakona o radu koji se odnosi na minimalac, "ako se o tome ne odlučuje u samostalnim pregovorima".

"Ako to ne radimo samostalno, onda nema razloga da se vrše fingirani pregovori o minimalcu", zaključio je Orbović.

Izvor: Tanjug