Vučić: Ono što je vlada uradila "čisto je kao apoteka"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je ono što je Vlada Srbije uradila u finansijskom smislu čisto "kao apoteka".

.

Vučić je dodao da je deficit republickog budžeta spušten na 1,2 odsto BDP-a, što je gotovo neverovatno.

On je objasnio da kada neki govore o deficitu od 3,5 odsto, treba imati u vidu da se taj podatak odnosi na lokalne budžete.

"Ono što radi Vlada Srbije do danas izgleda u finansijskom smislu kao apoteka, čisto kao suza i bez greške. Gotovo da smo bez minusa, iako plaćamo ogromne kamate", rekao je Vučić gostujući na RTS.

Prema njegovim rečima, u avgustu je plaćeno 12 milijardi za kamate, a u septembru će biti plaćeno još 17 milijardi dinara.

"Plaćamo kriminalne kamate iz prethodnog perioda po stopi od 7,5 odsto, i to su kratkoročni krediti na pet godina. To ćemo dugo da vraćamo", rekao je on.

Premijer je rekao da je, nastojeći da Srbiji obezbedi jeftinije finansiranje u nezgodnom trenutku otišao i u Ujedinjene Arapske Emirate da "moli šeika Muhameda za još jednu milijardu dolara".

"Nisam tamo otišao da se zabavljam. Otišao sam u teškom trenutku za Šeika Muhameda, čovek je izgubio vojnike. Išao sam u Emirate, jer ukoliko dobijemo još jednu milijardu na 10 godina, po kamati od dva odsto godišnje, to nam je oko 57 miliona evra uštete. To nam je kao poklon", rekao je Vučić.

On je rekao da je i MMF računao da je taj kredit doneo uštedu od 57 miliona evra.

Izvor: Tanjug