Info

Vučić se sastao s Merkelovom

Srpski premijer Aleksandar Vučić započeo je danas posetu Berlinu razgovorom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što je njihov treći susret u poslednja tri meseca.
07.09.2015. - 12:02h

Do ovog, najnovijeg sastanka s kancelarkom Merkel došlo je iznenada, na njen poziv, a neposredno uoči planirane posete premijera Berlinu, radi sastanaka u Bundestagu i predavanja na Evropskom forumu Konrad Adenauer fondacije. 

Poslednji put Vučić i Merkelova sreli su se na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču, krajem avgusta.  

Premijer Vučić je uoči susreta istakao da će biti reči o evropskim integracijama Srbije i migrantskoj krizi. 

On je, pre nego što je stigao poziv kancelarke, izjavio da je Srbija ispunila sve "tvrde, teške" uslove za otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom, te da računa i veruje u datu "nemačku reč" da će se to i dogoditi. 

"Nikoga ništa neću da molim. Reći ću da je Srbija zaslužila, posle pregovora u Briselu, da dobije otvaranje poglavlja i to i očekujem do kraja godine", kazao je Vučić. 

Nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom, premijer će se, u Bundestagu, obratiti Odboru za EU, gde će govoriti o uspešnim reformama koje je sprovela srpska vlada.

Reformski napori, čije uspehe je potvrdio i MMF izmenom svoje prognoze privrednog rasta sa negativnog na pozitivni, pohvalili su i mnogi političari evropskih zemalja. 

Isto tako i ophođenje Srbije prema izbeglicama naišlo je na pohvale mnogih evropskih zemalja, a tako i Austrije i Nemačke. 

Takođe Vučić će održati govor na Evropskom forumu Konrad Adenauer fondacije, na temu "Srbija u Evropi".  

Izvor: Tanjug