Info

Mlekari traktorima paralisali Brisel

Evropski mlekari blokirali su danas traktorima glavne saobraćajnice i tunele u Briselu u znak protesta zbog niskih cena mleka i ukidanja subvencija.
07.09.2015. - 11:37h

Belgijski, francuski i nemački mlekari planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 4.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina još sinoć je paralisao saobraćaj na prilazima gradu i u centru.

 Konvoj poljoprivrednih mašina će danas u nekoliko kolona proći kroz centar grada, da bi se na kraju okupili na briselskom trgu Šuman, gde je sedište većine evropskih insitucija i gde danas zaseda savet ministara poljoprivrede EU.

 Gradske vlasti apelovale su na vozače da ne koriste automobile bez preke potrebe, a grad nadleću policijski helikopteri.

 Mlekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mleka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, poslednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mleka iz inostranstva.

 Ruske sankcije Evropskoj uniji, koje uključuju zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i smanjenje potražnje Kine za uvoznim mlekom dodatno su otežali njihovu situaciju i doveli do stvaranja velikih viškova.

 To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mleka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im preti bankrot ako se ponovo ne uvede sistem subvencija i carina na uvozno mleko.

Izvor: Tanjug