Počela škola, prosvetari se nadaju platnim razredima

Nova školska godina za oko 900.000 osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji počela je danas, u učionice će prvi put ući i oko 68.700 đaka prvaka, a ovoga puta početak škole ne prati štrajk, jer se prosvetni radnici nadaju realizaciji dogovora sa vladom o uvođenju platnih razreda od januara 2016.

.

Iako do sada, kako tvrde, nisu videli ni nacrt budućeg zakona koji uređuje to pitanje.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Sbije novu skolsku godinu počinju bez protesta, što, prema rečima predsednice te asocijacije Jasne Janković ne znači da štrajka neće biti ako vlada ne ispoštuje sporazum dogovoren pre pet meseci, kada se obavezala da će početkom naredne godine započeti primena zakona o platama, koji uređuje platne razrede.

'To je od ključnog interesa za prosvetne radnikeâ', rekla je Janković Tanjugu, povodom pocetka nove školske godine.

Ona, međutim, upozorava da sindikati prosvete do sada nisu videli ni nacrt tog zakona, iako su po sporazumu sa vladom, kojim je I okončan višemesecni štrajk u prošloj školskoj godini, morali biti uključeni u radnu grupu za njegovu izradu.

Unija je, kako kaže Janković, izuzetno nezadovoljna sporošću u donošenju zakona, jer je već septembar mesec a zakon, koji još nije ni u formi predloga , treba da počne da se primenjuje od 2016. godine.

Janković je podsetila da se vlada obavezala I na davanje pomoći u cilju poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika ali da to još nije realizovano I istakla da bi najavljeno povećanje plata, preciznije, kako kaže, vraćanje dela plate koja je smanjena u novembru prošle godine, moglo da usledi u oktobru ili novembru, za oko pet, šest procenata.

'Ključ svega nije ni pomoć, niti povratak plata na staro, nego su ključ platni razredi', rekla je Janković I ponovila obećanje da će prosveta dobiti najviše povećanje.

Predsednica Unije smatra da će na početku nove skolske godine nekoliko stotina zaposlenih u prosveti ostati bez posla. Oni će, kao I ljudi koji su prošle godine proglašeni za tehnološki višak, primati platu, iako ne rade, I to sve dok ne dobiju otpremninu.

Ministar prosvete Srđan Verbić u intervjuu Tanjugu uoči početka školske godine, naglasio je da će precizan broj onih koji će napustiti prosvetni sistem biti poznat do kraja septembra i poručio da prosveta mora biti prvi sektor u kome će doći do povećanja plata.

Inače, u novoj školskoj godini zimski raspust <http://www.telegraf.rs/teme/zimski-raspust> biće podeljen u dva dela, pa će se đaci odmarati prvih osam dana januara, a potom I od 1. do 12. februara.

Krajem jula usvojen je I novi zakon o udžbenicima koji između ostalog treba da omogući kvalitetnije a jeftinije udžbenike ali će se njegov efekat osetiti tek početkom školske 2016/17. godine.

Sledeće godine, prema najavi ministra prosvete, biće uveden I upisni prag za četvorogodisnje škole , što znači da će đaci sa manje od 50 bodova moći da upišu samo trogodišnje škole.

Ministar prosvete posetiće danas Osnovnu školu "23 oktobar" u Golubincima kod Stare Pazove obnovljenu donacijom Ruske Federacije.

Izvor: Tanjug