Merkel: Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je Srbija, nakon dogovora u dijalogu sa Prištinom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja. Ona je, na konferenciji za štampu po završetku Samita o zapadnom Balkanu u Beču, rekla da ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja.

.

Ona je, na konferenciji za štampu po završetku Samita o zapadnom Balkanu u Beču, rekla da ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja.

"Međutim ono što je postignuto u dijalogu predstavlja ispunjenje uslova koje smo tražili. Možete računati da smo fer i da nećemo kada se ispune uslovi postavljati nove", poručila je Merkel.

Ona je kazala da će rezultati dijaloga biti sada analizirani, dodajući da "se mastilo na sporazumima još nije osušilo".

Merkelova je objasnila da je letos boravila na Kosovu i da nije bila sigurna da će do danas Beograd i Priština biti tu gde jesu.

Konferencije, kao što je Samit, su, kako je konstatovala dobre, jer se često rešavaju stvari neposredno pred njihovo održavanje.

„Analiziraćemo dogovor, ali uz svakom slučaju je Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja nego još pre dva meseca“, poručila je Merkel.

Ona je, na samom početku konferencije, već jednom posebno istakla značaj postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Moramo podržati nadu i budućnost u regionu

Merkel je izrazila zadovoljstvo dinamičnom saradnjom u regionu zapadnog Balkana istakavši da EU mora podržati nadu i budućnost regiona, što već i čini.

Ukazala je i da su se premijeri regiona, bez prisustva austrijskog i nemačkog kancelara, kao i predstavnika Evropske komisije, sastajali i razgovarali o problemima.

"Zahvaljujući tome sada imamo niz rezultata, kao što je današnje potpisivanje sporazuma o razmeni mladih. Moramo podržati nadu i budućnost u regionu, a to EU već čini", poručila je Merkelova, koja je posebno zadovoljna čienjicom da su uoči Samita rešeni brojni bilateralni problemi, poput sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

"Rezultati toga daju nadu", zaključila je nemačka kancelarka.

Problem migranata mora da se reši brzo

Merkel poručila je u završnom obraćanju poručila da je vest o smrti 50-ak izbeglica u kamionu kod austrijskog grada Pandorf "veoma potresla" i istakla da je to opomena da se tema migracije mora rešiti "brzo i duhu evropske solidarnosti".

"Danas imamo više izbeglica u svetu nego što smo ikada imali posle Drugog svetskog rata", navela je ona dodajući da je obaveza Evrope da se pobrine da u kriznim regionima ponovo mir postane realnost, ali i da pomogne onima kojima je neophodna zaštita.

Evropa je bogat kontinent koji je u stanju da savlada krizu, ocenila je, ali i primetila da je neophodno da se rešenja traži u duhu solidarnosti.

"Zato podržavam da ne treba da delujemo jedni protiv drugih, već da zajedno razmotrimo šta nam je činiti i da pronađemo rešenje fer raspodele tereta", naglasila je Merkel.

Ona je najavila da su Nemačka, Austrija, Francuska, ali i Italija i Grčka saglasne da treba pokrenuti pitanje fer raspodele tereta izbeglica, i da će podneti predlog za kvote, kao i da će se tada jasno vdieti ko je protiv.

Kada je reč o Balkanu, Merkel je ocenila da su zemlje regiona tranzitne na putu ka Evropi i da su zato izložene velikom teretu zbog čega EU ima obavezu "da im taj izazov ublaži".

S tim u vezi ona je prenela da su učesnici Samita jedinstveni u stavu da se zemlje koje već vode pregovore ili su neposredno pred početkom pregovora sa EU tretiraju kao bezbedne države, čiji građani nemaju osnove za dobijanje azila.

"To nas osnažuje u zahtevu da zajednički stavramo ekonomsku dinamiku", podvukla je nemačka kancelarka dodajući da će oni koji su iz bezbednih država morati da se vrate, kako bi se licima kojima je potrebna pomoć pružila zaštita.

Izvor: Tanjug