Cipras podneo ostavku

Premijer Grčke Aleksis Cipras podneo je večeras ostavku predsedniku Prokopisu Pavlopulosu nakon što je prethodno od građana Grčke zatražio da ocene njegov dosadašnji učinak i da mu na novim izborima daju jasan mandat.

.

"Imam moralnu odgovornost da vašem sudu iznesem ono što sam učinio", rekao je Cipras u obraćanju građanima koje je prenosila grčka televizija.

Prema njegovim rečima, mandat koji je dobio 25. januara došao je do svojih granica i sada građani treba da odluče o novom mandatu i da se izjasne o tome da li ih je pred stranim kreditorima predstavljao na odgovarajući način.

Cipras je, kako navodi ANA, rekao još i da ima čistu savest i da od birača traži čist mandat.

Kako je i najavio, Cipras je nešto kasnije ostavku podneo predsedniku Prokopisu Pavlopulosu i zatražio da se izbori održe što pre, verovatno 20. septembra.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Prevremeni izbori bi, kako navodi Rojters, omogućili Ciprasu da kapitalizuje popularnost među grčkim biračima pre nego što osete najteže posledice programa štednje i možda mu dozvole da se vrati na vlast sa još jačom pozicijom i oslabe pobunu u redovima Sirize.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore, objašnjava Rojters.

U ovom slučaju, mandat bi bio poveren drugoj najvećoj stranci, konzervativnoj Novoj demokratiji, a nakon toga eventalno desničarskoj Zlatnoj zori.

Međutim, procedura može biti zaobiđena s obzirom na to da će opozicioni lideri verovatno vratiti mandat predsedniku čime se otvara i mogućnost za održavanje izbora, u roku od 30 dana od datuma raspisivanja.

Izvor: Tanjug