Info

Autoput do Albanije važan za povezivanje regiona

Gradnja autoputa Niš - Priština - Drač biće jedan od najvažnijih projekata na konferenciji EU o Zapadnom Balkanu 27. avgusta, jer treba da spoji koridore 10 i 8 i poveže region, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture
19.08.2015. - 11:44h

Državni sekretar tog ministarstva Dejan Trifunović je rekao da  Srbija spremno dočekuje predstojeći skup u Beču koji će biti održan u okviru Berlinskog procesa, kao i da bi realizacija projekta gradnje autoputa mogla da počne 2017. godine.

"Za Srbiju je ključna infrastruktura i naš premijer je na prošlom skupu u Berlinu, avgusta 2014, na pozitivan način nametnuo temu o razvoju infrastruktre u regionu i otada se dosta postiglo. Sve strane na Zapadnom Balkanu su postigle konsenzus oko buduće osnovne i sveobuhvatne mreže transportnih koridora i sada očekujemo dalji nastavak aktivnosti u Beču", naveo je Trifunović.

On je naglasio da taj projekat podrazumeva poboljšanje regionalne saradnje i defniše jasan okvir za naredne četiri godine.

"Jedan od projekata koji će biti u fokusu jeste Niš-Priština - Drač. Za taj  projekat su zainteresovane tri strane: Srbija, Albanija i EU, a  ukupna dužina tog autoputa je 384 km, od Niša do Merdara je 77 km i od Merdara do Prištine 22 km", rekao je Trifunović.

Srbija je pripremila generalni projekat i prethodnu studiju opravdanosti za taj projekat i tu varijantu gradnje će predstaviti u Beču 27. avgusta.

Prema njegovim rečima, autoput će omogućiti "prohodnost srpske privrede ka albanskim lukama u Draču i Valoni i ima širi značaj kada je reč o regionalnoj saradnji".

Očekuje se da u narednih godinu do godinu i po dana bude spremna projektna  dokumentacija i da se vode pregovori oko finansiranja, dodao je Trifunović.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da je Srbija spremna da plati 350 miliona evra za gradnju našeg dela autoputa, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, kao i da ćemo tražiti da nam EU da još oko 300 miliona evra.

Izvor: Tanjug