Parizu preti nestašica hleba

Parizu u avgustu preti nestašica hleba, jer ima sve manje i manje otvorenih pekara, a uzrok leži u tome što je pre nekoliko meseci ukinuta višedecenijska obaveza pekara da svoj godišnji odmor prijavljuju prefekturi, pišu britanski mediji.

.

Od 1790. godine pekari su bili u obavezi da prijavljuju period u kome će zbog godišnjeg odmora zatvoriti prodavnice kako bi se organizovala dežurstva da ne bi došlo do nestašice hleba, pišu Dejli mejl i Telegraf. Pre par meseci je na snagu stupio novi zakon kojim se pojednostavljuje život firmi, tako da pekari mogu da uzimaju letnji odmor kada žele, bez potrebe podnošenja zahteva prefekturi.

Predsednik Pekarske komore Pariza, Dominik Anrakt, smatra da problem nije nestašica hleba, već nestašica kupaca, jer, kako dodaje, oni koji poznaju Pariz, znaju da Parižani u avgustu napuštaju prestonicu i da je "prepuštaju" turistiima.

On je, ipak, priznao u izjavi za francuski "Figaro", da bi pekari trebalo malo više da misle na kupce, objavljeno je na veb sajtu sixactualites.fr.

Izvor: Tanjug