Grčki parlament usvojio predlog za treći paket pomoći

Grčki parlamentarci su jutros, uz podršku opozicionih partija, usvojili predlog za treći paket međunarodne pomoći, pošto je bilo vidno da u vladinoj koaliciji postoji veliko neslaganje.

.

Dokument je izglasan posle maratonske sednice koja je trajala celu noć i koju su obeležila proceduralna kašnjenja i burna rasprava o trogodišnjem paketu pomoći od 85 milijardi evra, koji uključuje oštro smanjenje potrošnje i povećanje poreza.

Premijer Aleksis Cipras izložen je velikim kritikama u okviru svoje stranke Siriza, od funkcionera koji zastupaju tvrdu liniju, zbog toga što je popustio zahtevima kreditora za uvođenje mera štednje, pa su mnogi glasali protiv.

AP prenosi da postoji i pretnja da će raskol u njegovoj partiji dovesti do prevremenih izbora.

Grčki parlamet je raspravu počeo sinoć, a glasanje je moralo da se obavi pre početka sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, koji je zakazan za 15 sati.

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je jutros poslanike da odobre sporazum sa kreditorima o trećem paketu međunarodne pomoći u vrednosti od 85 milijardi evra, nazvavši ga "nužnim zlom za naciju".

Obraćajući se parlamentu pre glasanja, Cipras je rekao da ministra finansija Euklida Cakalotosa čeka bitka sa ministrima finansija evrozone, koji sastanak imaju danas, jer treba sprečiti opasnost od nametanja kredita za premošćavanje, koji je on nazavo "povratkom na krizu bez kraja."

To je ono što se Grčkoj nudi umesto paketa pomoći, kazao je premijer, prenosi Rojters.

U raspravi parlamenta koja je počela sinoć i koja je i jutros u toku, došlo je do sukoba među članovima vladajuće levičarske Sirize.

Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, a mladi Sirize smatraju da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti evrozonu, dok je najveći partijski evroskeptik Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala.

U nezvaničnoj noti grčke vlade je navedeno da Lafazanis najavljuje model nove političke grupe, s namerom da u zemlju vrati drahmu, odnosno da je "izabrao drugačiji put od vlade i Sirize".

Lafazanis je uoči glasanja rekao parlamentarcima: "Stidim se zbog vas. Mi više nemamo demokratiju... već diktaturu evrozone".

Cipras će krajem avgusta tražiti glasanje o poverenju

Grčki premijer Aleksis Cipras će tražiti glasanje o poverenju posle 20. avgusta, kada dospeva za naplatu dug prema Evropskoj centralnog banci, izjavio je danas predstavnik vlade pošto je parlament odobrio sporazum o novom paketu pomoći.

Cipras prilikom glasanja lako može da osvoji 151 glas, od ukupno 300, zahvaljujući podršci opozicije koju je dobio i prilikom današnjeg glasanja u parlamenti za dokument o prihvatanju međunarodne pomoći od 85 miliajrde evra, zbog kojeg će Grčka morati da sprovede 40 nepopularnih reformi, prenosi Rojters.

Opoziciona konzervativna stranka Nova demokratija se odmah oglasila i rekla da ona neće pružiti podršku Ciprasu prilikom glasanja o poverenju.

Poslanik te stranke Makis Voridis je rekao da "nema šanse da njegova stranka glasa za poverenje vladi".

Izvor: Tanjug