Gašić: Prioritet nabavka helikoptera

Prioritet srpske vojske je kupovina novih helikoptera i naš zahtev je da do kraja godine kupimo dva, a sledeće još dva, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić.

.

Gašić je u intervjuu Tanjugu konstatovao da je opremanje vazduhoplovstva, naročito nakon toliko godina apsolutnog nemara i nebrige, odgovorna i složena stvar kojoj je ova vlada, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pristupila apsolutno sistematski.

"Činimo sve što je moguće da bi se stvorili što povoljniji uslovi u Ratnom vazduhoplovstvu i prvi korak je svakako bilo značajno izdvajanje sredstava, da bi uopšte moglo da se krene sa razmatranjem bilo kakvih ponuda. Najpre smo definisali prioritete opremanja, potom taktičko-tehničke zahteve, ekonomske aspekte ponuda i spremnosti ponuđača za razvoj vojno-ekonomske saradnje i transfer tehnologija na odbrambenu industriju Srbije", rekao je Gašić.

On je dodao da su razmatrane ponude više proizvođača aviona i helikoptera, između ostalih, i ponude iz Nemačke i Ruske Federacije.

"Ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka vojna helikoptera. Prva isporuka se očekuje uskoro i moram da naglasim da je, naravno, reč o helikopterima vrhunskih performansi, opremljenim za noćno letenje, sa najsavremenijom opremom koja će moći da se koristi u aktivnostima traganja i spasavanja", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima ozbiljno se radi na sređivanju situacije u lovačkoj avijaciji, gde nabavka novih aviona sada nije prioritet, jer su za to, kako kaže, potrebna ogromna sredstva.

"Prioritet u ovoj oblasti je modernizacija aviona G4, za šta očekujemo izbor strateškog partnera iz inostranstva do kraja ove godine. Na osnovu sredstava u iznosu od 600 miliona dinara odobrila Vlada Srbije u maju ove godine je pokrenut proces nabavke rezervnih delova za avione MiG-21 i MiG-29 čime će se znatno unaprediti njihova operativna raspoloživost", rekao je Gašić.

On je precizirao da se u ovom trenutku razmišlja da li da se dodatnih devet MiG-ova 21 u toku 2015. i 2016. vrate u resurse, koji bi trajali do 2025. ili da se sačeka 2018. i da se onda krene u nabavku novih letelica.

"To zajedno sa Ministarstvom finansija, Vladom Srbije i premijerom treba da dogovorimo šta ćemo uraditi u narednom periodu", rekao je Gašić.

Ministar je dodao i da su u toku i pregovori sa kompanijom Erbas u vezi sa kupovinom jednog transportnog aviona.

"Pregovaramo o kupovini jednog transportnog aviona, a da naša dva transportna aviona, kojima relativno skoro ističu resursi, An-26 i An-2, koristimo za potrebe mirovnih misija, što je uostalom varijanta koja se razmatra i za stare helikoptere, a i način da se dodatno prikupe neka sredstva za kupovinu moderanog transportnog aviona za potrebe Vojske Srbije", rekao je Gašić.

Planovi Ministarstva odbrane su i da se prodaju avioni koji godinama nisu bili u upotrebi, a koji su svojevremeno adaptirani u putničke avione.

"Oni su dugo prizemljeni. Želimo da ih prodamo i da sva ta sredstva od prodaje viškova upotrebimo za kupovinu novih helikoptera", rekao je Gašić.

Govoreći o pregovorima sa kompanijom Erbas, koja se pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata za modernizaciju aviona G-4, Gašić je rekao da su zainteresovani i za značajna ulaganja u remontni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici, gde bi želeli da prebace svoje remontne centre "što bi mogla da bude odlična prilika da se zaoposli veliki broj ljudi".

On je istakao da bi u Srbiji trebalo da se radi remont helikoptera Gazela, ali i, jednim delom, remont helikoptera Super Puma i Kuguar, budući da neke zemlje u okruženju, poput Slovenije, Albanije i Rumunije, imaju te helikoptere, a jedan je remontni zavod te vrste u Rumuniji.

"Razgovaramo o tome, to je vezan proces i to je razgovor koji je sa Erbasom zaopčet, a premijer tome pruža maksimalnu podršku", podvukao je Gašić.

Za razliku od RV i PVO u koju godinama nije ulagano i, kako je rekao Gašić, na čijem se uništavanju godinama radilo, slika našoj flotili je potpuno drugačija.

"Imamo sreću, Srbija i Vojska Srbije imaju sreću, da imamo izvrsne starešine, koje su zajedno sa svojim kolegama, našim mornarima, sredil našu Rečnu flotilu toliko da nam služi za ponos u svakoj zajedničkoj vežbi i sa mađarskom i rumunskom vojskom", poručio je Gašić.

On je dodao da je stanje brodova, sredstava i naoružanja u Rečnoj flotili "kako to kažu u vojsci - Vrlo dobro" i podsetio da će uskoro i brod Bodrog biti u državnom vlasništvu, s kojeg je austrougarska vojska 1914. ispalila prve salve na Beograd u Prvom svetskom ratu.

Prema njegovim rečima taj brod će biti muzejski eksponat, a podsetio je da je komandni brod Rečne flotile Kozara nedavno modernizovan i da mu je produžen vek za još 30 godina.

Govoreći o sveukupnoj situaciji u sistemu odbrane ministar je istakao da se u vojsku vraćaju nekadašnja čast i izgubljene vrednosti, da je sve veće interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i da će posle racionalizacije kapaciteti Vojske Srbije biti popunjeni oko 90 odsto, a Ministarstva odbrane oko 75 odsto.

"Počinju da se neke druge vrednosti vraćaju u vojsku. Za svaku je pohvalu što je mladi potporučnik odbio da primi mito. Imali smo prošle godine hapšenje čoveka koji je prevozio mazut za Taru i ukrao mnogo novca VS sa ljudima iz sistema koji su mu u tome pomagali", rekao je Gašić.

On je podsetio i da je počelo "cišćenje" kada je reč o vojnoj medicini i "farmaceutskoj mafiji", ali i drugim sektorima.

"Ne može više da VS plaća 30 odsto skuplje lekove i medicinska sredstva od ostalih medicinskih ustanova u Srbiji. Imamo više sudskih sporova, pre svega parking na VMA, koji je prilično čudno dat 2012. Parking servisu...Otklonili smo i uočene nepravilnosti prilikom upisa u vojne škole", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije čine sve da istraju u borbi protiv korupcije i da budu maksimalno aktivan činilac koji će pomoći srpskoj vladi u "čišćenju te pošasti koja je godinama harala".

Upravo te aktivnosti, između ostalog, vratile su ugled srpskoj vojsci, rekao je Gašić i podsetio da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka sve veće - od 1.185 prijavljenih 2011. do više od 3.000 prijavljenih 2015.

To je jedan od razloga zbog kojih je MO i VS počela sa uređenjem kasarni u saradnji sa lokalnom samoupravom.

"Želimo da sredimo sve što je srušeno u NATO bombardovanju u tim kasarnama, da to bude dostojno naših vojnika. Početkom godine smo se vratili u Požegu i Zrenjanin, ponovo zaposeli te kasarne, a u 2015. želimo da pokrenemo proces povratka u Pirot i Surdulicu, da ponovo sredimo aerodrom u Sjenici i da se tamo vratimo", rekao je Gašić.

On je objasnio da se na taj način, sve što je bilo zapostavljeno polako vraća.

"Pogledajte objekte VS. Pravimo uslove za normalan rad i život naših pripadnika u njima, a u planu je da do kraja godineraščistimo 145 objekata", rekao je Gašić.

Govoreći o ponovnom uvođenju srednjoškolskog stručnog obrazovanje za podoficire VS Gašić je naglasio da je Ministarstvo odbrane je do 2012. bilo tako koncipirano da bi u jednom trenutku administracija prerasla vojsku, i da su se pri donošenju odluke o ponovnom uvođenju srednjoškolskog stručnog obrazovanja podoficira rukovodili činjenicom da je reč o kadru koji predstavlja stub oslonac svake vojske.

"Njihova stručnost je od ključne važnosti i zato nam je želja da ojačamo taj ljudski potencijal, sa dovoljnim brojem podoficira , jer se zna snjihova svrha i važnost u vojnom sistemu", rekao je Gašić.

On je istakao da u sistemu odbrane ne postoje viškovi.

"Imamo određeni broj formacijskih mesta koje moramo, shodno strategiji odbrane do 2020. da popunimo. Vojsku želimo da popunimo viškom iz ministarstva i administracije, da određeni broj oficira iz MO vratimo u VS, da sve finansije stavimo na jedno mesto, da javne nabavke budu na jednom mestu... Prema našim proračunima popunjenost VS će biti oko 92-93 odsto, a MO na oko 75 odsto, što je dobro, jer time imamo značajne uštede i u platama", rekao je Gašić.

Ministar je istakao da je planiranje kadra u sistemu odbrane ograničeno odobrenim budžetskim sredstvima, ali i da je broj zaposlenih već ograničen na deset odsto ispod broja koji je određen Dugoročnim planom razvoja.

"Najjednostavnije rečeno - Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su već racionalizovani", poručio je Gašić.

Izvor: Tanjug