Mihajlović: Radovi na Koridoru 10 po planu

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da radovi na Koridoru 10 idu po planu i da ostaje pri zadatom rekordnom roku da će do kraja 2016. radovi biti gotovi.

.

Ona je, obilazeći deonicu Aranđelovac-Krćevac zajedno sa predstavnicima Svetske banke predvođenim izvršnim direktorom za Srbiju Jorgom Fridenom, rekla da se sada najviše radi, da je građevinska sezona u toku, te da zato rokovi ostaju isti.

"Uskoro ćemo imati informaciju ko je pobedio na javnom pozivu za onih osam kilometara deonice Srpska kuća-Levosoje koja se takođe nalazi na Koridoru 10 i cilj je da bude završena do 2016", rekla je Mihajlović.

Govoreći o Koridoru 11, ona je poručila da se i u tom delu radi, s tim što su na deonici Obrenovac-Ljig radovi za nijansu sporiji.

"Na toj deonici još ima ostataka vode od prošlogodišnjih poplava", objasnila je ona.

Navela je da i rehabilitacija puteva teče po planu.

"Svaki dan smo na terenu. Moramo da iskoristimo svaki dan dok nas vreme bude služilo da ubrzamo radove", dodala je.

Prema njenim rečima, ove godine je planirano da se završi osam ugovora o rehabilitaciji i to će, kako je rekla, biti ispoštovano.

Ona je precizirala da je reč o 171 kilometru puteva, od kojih će se 125 kilometara rehabilitovati iz sredstava Svetske banke, a ostatak iz sredstava EBRD.

"To mora biti gotovo u roku, mi se svakog petka ili ponedeljka sastajemo sa predstavnicima ovih institucija jer nam je jako stalo da se ni na jednoj deonici ne kasni sa radovima", rekla je ministarka.

Mihajlović i predstavnici Svetske banke predvođeni izvršnim direktorom za Srbiju Jorgom Fridenom obišli su radove na deonici Aranđelovac-Krćevac koje ovaj resor izvodi u saradnji sa tom institucijom.

"Deonica Aranđelovac-Krćevac je važan projekat koji treba da doprinese bezbednosti u saobraćaju što je i najvažnije", rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska.

Ona je podsetila da je plan da se u naredne tri godine rehabilituje 1.100 kilometara puteva u Srbiji.

Govoreći o saradnji sa Svetskom bankom, Mihajlović je rekla da je ona odlična, kako kada je reč o rehabilitaciji puteva, tako i po pitanju zajedničkog rada na pomeranju Srbije na listi Svetske banke Doing biznis.

Ona je dodala i da resor na čijem je čelu zajedno sa Svetskom bankom radi i na reformisanju Železnica Srbije.

Mihajlović je istakla da su njeno ministarstvo i Svetska banka partneri, te da su u komunikaciji na dnevnom nivou, dodajući šaljivo da joj se nekad čini da je više na sastancima sa predstavnicima Svetske banke, nego sa ljudima iz ministarstva.

Izvršni direktor Svetske banke Jorg Friden izrazio je zadovoljstvo dobrom saradnjom sa ministarstvom, a posebno zato što je doprinos te institucije u obezbeđenju kvaliteta radova veliki.

"Iz razgovora sa potpredsednicom Vlade Mihajlović razumeo sam da je naš doprinos cenjen, ne samo zbog kredita, već naročito, zbog znanja i saveta kako bi se poboljšao kvalitet i efikasnost investicija", rekao je Friden.

On je naveo da je bezbednosna komponenta izuzetno bitna te da je bord direktora Svetske banke posebno vodio računa o bezbednosti saobraćaja kada je odobravao ovaj projekat.

Izvor: Tanjug