Vučić: Šaljemo privredne timove u Sarajevo

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije odlučila da pošalje timove za Sarajevo gde će razgovarati o četiri sektora - infrastrukturi, energetici, turizmu i namenskoj industriji kako bi se konkretizovali potezi za saradnju u tim oblastima.

.

Vučić je rekao da bolja ekonomska saradnja omogućava da i politika ide bar "nešto lakše od ruke".

Prema njegovim rečima i nemačka kancelarka Angela Merkel je pohvalila ekonomske reforme koje smo preduzeli, a lično, dodao je, nema strah od onoga što zavisi od nas samih, svestan je da je teško suočavati se sa našim navikama, a strahuje jedino od onoga na šta ne možemo da utičemo u punoj meri.

Premijer je pomenuo da nam u avgustu slede razgovori sa MMF i da će se ići, kao što je obećao, na povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

Međutim, podvukao je premijer to povećanje će ići polako i biće na čvrstim nogama kako se ne bi oštetile javne finansije.

"Ja sam za MMF i sa MMF-om", naveo je premijer.

Primetivši da su mu se pre godinu i po smejali kada je dolazio povodom otvaranja fabrike u Nišu govoreći da je to zbog izbora, "kao da nismo znali kakav će izborni rezultat da bude".

"Sada se niko ne smeje i više nikome ništa nije smešno. Odlično radimo, imamo plan i program za razliku od drugih - pošto nama nije potrebno da zamazujemo oči nikome mi ćemo to da radimo polako", rekao je Vučić i ponovio da povećanje plata i penzija može biti i značajno više, ali da će se raditi polako kako bismo napravili zdravu ekonomiju.

Beograd je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, rekao je srpski premijer, navodeći da smo u tim razgovorima mnogo kompromisa postigli i uspeli da sačuvamo naše vitalne nacionalne interese.

"Mi smo spremni za te razgovore. Mislim da će se ići ka tome, ako to smem da primetim u političkom smislu, i sa strane EU, da dobar deo tih stvari bude rerešen pre Bečke konferencije. Mislim da svi razmišljaju da Bečka konferencija bude veliki praznik", rekao je Vučić.

Navodeći da će 27. avgusta na konferenciju doći nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Verner Fajman i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, Vučić je izjavio: "To će biti veliki dan za ceo Balkan. Mislim da će do tada se završava".

Kad je reč o dijalogu s Pristinom ponovio je da ne kada se prebacuje krivica s jedne na drugu stranu te da je naš posao da odemo da razgovaramo.

Ti razgovari su, naveo je, uvek teški, nikada nisu bili laki, nekada su pristojni, nekada su bili i na ivici incidenta.

"Kako kod da okrenete, mi se borimo za svoju zemlju, oni se bore za svoj narod, bar tako govore. Ponekad je čudno za šta se zalažemo i jedni i drugi, ovi iz međunarodne zajednice ne razumeju, ali mi se razumemo kako će tu ko koga da pobedi, da ne kažem neku drugu reč", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da Srbija ni na koji način nije uticala na Haški tribunal da popusti pritisak u vezi sa vraćanjem Šešelja u Hag.

"Mi nismo uradili ništa, ali sada postoje procedure Haškog tribunala i mi gledamo kako će to da se nastavi, naravno u skladu sa zakonom i zakonima Republike Srbije", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug