Selaković: Čekamo promene Ustava, Vlada ne odustaje od reforme

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da to što se u skupštinskoj proceduri skoro godinu dana nalaze izmene i dopune dva zakona - o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva ne znači da je Vlada odustala od reforme pravosuđa, jer su za usvajanje ova dva zakona potrebne ustavne izmene.

.

On je odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega se od 8. avgusta 2014. godine ovi zakoni nalaze u skupštinskoj proceduri, objasnio da su svi nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasili da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona.

On je rekao da je jedan od razloga za njihovo neusvajanje i to što se ovih godinu dana radi na Akcionom planu za poglavlje 23 i da je u procesu skrininga zauzeto stanovište da “kada su u pitnaju ovakve stvari sačekamo Akcioni plan za poglavlje 23”.

U pogledu ova dva zakona se, međutim, kako je naveo, otišlo i korak dalje jer su se svi ključni akteri saglasili i da je za postizanje ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa neophodno sačekati i izmene Ustava, pa nakon toga usvojiti predložene zakone.

“Kada su predlozi zakona poslati Skupštini, Evropska komisija nas je savetovala da razgovaramo sa svim učesnicima u ovom procesu i da od njih tražimo izjašnjenje da ove zakone treba usvajati ili ih odložiti za period nakon izglasavanja ustavnih promena, a svi su saglasili za ovo drugo”, istakao je Selaković i podvukao da Vlada ne odustaje od reforme pravosuđa.

On je dodao i da je u međuvremenu stigla ekspertiza Venecijanske komisije koja je skrenela pažnju da neki predlozi sadržani u ova dva zakona nemaju njihovo najpozitivnije mišljenje.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević upitao je prethodno Selakovića da li je Vlada Srbije odustala od reforme pravosuđa s obzirom da se u skupštinskoj proceduri već godinu dana nalaze predlozi izmena zakona o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva.

“Od 8. avgusta prošle godine u skupštinskoj proceduri se nalaze dva predloga zakona u Skupštini - jedno je predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Državnom veću tužilaca, a drugi izmene i dopune zakona o Visokom savetu sudstva. Kako to da 12 meseci nemamo inicijativu da se razgovara o ta dva važna zakona”, upitao je Pavićević tokom današnje skupštinske rasprave o predlozima sporazuma sa Turskom.

On je rekao da “nema ko da se nije pozvao na pravnu sigurnost u Skupštini”, a da se ova dva predloga tiču Nacionalne strategije reforme pravosuđa, te je zaključio da s obzirom da nema ovih zakona u Skupštini, nema ni realizacije reforme pravosuđa.

Izvor: Tanjug