Nikolić: Budućnost regiona u stabilnosti i miru

Jedini način da se gradi budućnost u regionu jeste da se jednom za svagda obezbedi stabilnost i mir za sve koji u njemu žive i rade, poručio je u Beranama predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

.

Nikolić, kome je Skupština opštine Berane dodelila Povelju počasnog građanina te opštine, rekao je da će vreme pred nama pokazati ko je zaista opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

“Srbija je u poslednje tri godine povlačila konkretne poteze, koje su neki pogrešno shvatili kao našu slabost. Mi postupamo odgovorno prema budućnosti regiona i uložili smo mnogo truda da se smanje tenzije na Balkanu”, rekao je Nikolić, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Poručio je da je jedini način da se gradi budućnost da se jednom za svagda obezbedi stabilnost regiona i mir za sve koji u njemu žive i rade.

"Srbija hoće da narodi Balkana žive normalno, da žive dobro i u miru, ali su joj za to potrebni saveznici“, naglasio je predsednik tokom susreta sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

Vujanović, koji je prisustvovao svečanoj sednici opštinskog parlamenta povodom Dana Berana istakao je spremnost Crne Gore da na partnerskim osnovama sarađuje sa svim zemljama u regionu i istakao značaj koji za Crnu Goru imaju dobri odnosi sa Srbijom.

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Berane, zahvalivši na ukazanom priznanju, Nikolić je rekao: "Naše bivše zajedničke države ne treba da nam budu povod za bilo kakva sumnjičenja, prebacivanja odgovornosti ili razdvajanja. Sve ono što je bilo lepo u tim tvorevinama, a bilo je dosta toga, trebalo bi uvek da nam je prvo na pameti i uvek u prvom planu".

Srbija i Crna Gora su se svakako, i javno i suštinski opredelile za članstvo u Evropskoj uniji, zato što očekujemo da u toj Uniji preovlađuju sve one vrednosti za koje smo mi polagali i živote: sloboda, ravnopravnost, napredak i razvoj, solidarnost među narodima i državama, rekao je Nikolić.

To je, dodao je, naše zajedničko htenje u savremenom dobu, naš zajednički put na kome nam valja da se nađemo jedni drugima kao što smo vazda činili kroz istoriju.

“Moja osnovna vodilja je da međusobnim ispomaganjem i jačanjem svesti o neraskidivoj međuzavisnosti naših sudbina, možemo čvrstog koraka i uzdignute glave kročiti u sutrašnjicu”, naveo je predsednik Srbije.

Inače, Nikolić će obići i Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, gde će im uručiti donaciju u vidu medicinske opreme potrebne za funkcionisanje centra, a nakon toga i manastir Đurđevi stupovi, sedište Eparhije budimljansko-nikšićke.

Izvor: Tanjug