Harston: Klinton da se stidi zbog izjave o Vučiću u Srebenici

Bivši pomoćnik generalnog sekretara UN Džulijan Harston ocenio je da je odlazak premijera Srbije u Srebrenicu dobar gest, a da bivši američki predsednik Bil Klinton treba da se stidi zbog izjave da kamenovanja Aleksandra Vučića u Srebrenici verovatno ne bi bilo da je došao malo kasnije.

.

"Klinton treba da se stidi onoga što je rekao. Kad je trebalo Vučić da dođe, kad sve bude gotovo? A zašto bi onda uopšte dolazio? Bio je to dobar Vučićev gest, o njegovom boravku tamo trebalo je da brinu domaćini, a ne Klinton", rekao je Harston za "Politiku".

On je zamerio Klintonu što se u Srebrenici pohvalio da su mu Kosovo i BiH najveći uspesi kao predsedika, a radi se, kako kaže, o dve propale države.

Na pitanje da prokomentariše najavljenu proslavu povodom 20. godišnjice od operacije "Oluja", Harston kaže:

"Ona je u najmanju ruku neosećajna , a u najgorem - provokativna . Ali, tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Dok za nezavisnost imaju da zahvale Nemcima, dotle za "Oluju" imaju da zahvale SAD."

On takođe smatra da je politika koju London i SAD vode prema Srbiji u velikoj meri određena potrebom da opravdaju intervenciju zbog Kosova. "Ako bismo se sada ponašali drugačije, priznali bismo da je to bila greška", rekao je Harston.

Kometarišući to što se podigla prašina zbog otvaranja dokumenata u kojima se vidi da su SAD, London i Pariz, odlučili da dozvole ulazak trupa Ratka Mladića u Srebrenicu ne obaveštavajući holandske vojnike koje su štitile muslimansku enklavu, on odgovara da je zauzimanje teritorije jedna stvar, ali ubistvo 8.000 ljudi nešto sasvim drugo i da niko u Londonu ili SAD nije svesno odlučio da dozvoli ovo poslednje.

On je dodao da ne razume britansku rezoluciju o Srebrenici. "Uopšte mi nije jasno šta je njena svrha. Bilo je jasno da je Rusija nikada neće prihvatiti. To nema veze sa tim što ih je Srbija zamolila da to urade - Rusi imaju vrlo jasnu politiku o tom pitanju", rekao je on.

Upitan da li je to što se dogodilo u Srebrenici genocid, on odgovara:

"Prema konvenciji UN o genocidu - da, to jeste bio genocid, ali prema toj istoj konvenciji i ubistvo samo jedne osobe moglo bi da se nazove genocidom ako je postojala namera o istrebljenju grupe. Ja ne koristim tu reč jer mislim da se njeno značenje ispraznilo."

Govoreći o budućnosti regiona i da li je moguće da dođe do novih sukoba, Harston kaže da ne isključje konflikt u Makedoniji.

"Ne verujem da će doći do novog sukoba u BiH i Srbiji jer mislim da je ljudima dosta ratovanja. Ako HDZ pobedi na izborima u Hrvatskoj, Zagreb će vršiti pritisak da se Hercegovini da jači glas u BiH, mada ne nužno i hrvatski entitet. U BiH nešto mora da se promeni nabolje jer, iako je Angela Merkel u Sarajevu kazala da je impresionirana napretkom u BiH, istina je da tamo nema nikakvog napretka", ocenio je on.

Izvor: Tanjug