Crveni alarm za Srbiju: Najtoplije u NS, BG, VA...

Za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biće veoma toplo vreme sa temperaturom i do 39 stepeni, upozorava RHMZ. Aktivan crveni meteo-alarm.

.

U Srbiji je u 13h, kako je objavio Republički hidrometeorološski zavod, bilo najtoplije u Novom Sadu gde je živa u termometru dostigla 37 stepeni, kao i u Beogradu, Valjevu, Zrenjaninu i Kikindi gde je izmereno 36 stepeni.

Svega stepen svežije je na Paliću, Somboru, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Smederevskoj Palanci, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Zaječaru, Chupriji i Nišu.

U 13 sati 34 stepena izmereno je u Vranju, Leskovcu, Kruševcu, Kuršumliji i Kraljevu, dok je stepen manje izmereno u Požegi.

U Dimitrovgradu je trenutno 32 stepena, a nešto podnošljivije je na Zlatiboru gde je zabeleženo 30 stepeni, potom Crnom Vrhu 29, i Sjenici 28 stepeni.

Na Kopaoniku je danas bilo najsvežije, i na toj planini u 13 sati bilo je 21 stepen.

U Srbiji, kao i većini država regiona za danas i naredne dane objavljen je crveni meteoalarm, jer će biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će za vikend i tokom iduće sedmice na području Srbije biti veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom koja će se kretati i do 39 stepeni, zbog čega će biti aktivan aktivan crveni meteo-alarm.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 34 do 38 stepeni, a najtoplije će biti u nedelju sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od oko 39 stepeni.

Samo danas posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, postoji mala verovatnoća za kratkotrajni pljusak i grmljavinu u severnim i jugozapadnim krajevima.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 25. jula, biti sunčano i veoma toplo vreme sa temperaturama vazduha znatno iznad prosečnih vrednosti. Crveni meteo-alarm oznacava vrlo opasno vreme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe.

Lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Takođe je važno ošenje adekvatne odeće i obuće, boravak u hladovini, uzimanje voća i povrća, odmor i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Srčani bolesnici i osobe koje se preterano znoje trebalo bi da se čuvaju i vode računa o svom zdravlju i koriste pravovremeno svoju terapiju.

I iz Auto moto saveza Srbije apeluju na vozače zbog visokih dnevnih temperatura budu oprezni i da za duža putovanja koriste rane jutarnje ili kasnije popodnevne sate, da prave češće pauze u vožnji i koriste više osvežavajućih napitaka.

Na put krećite isključivo odmorni, zbog mogućih nepredviđenih zastoja u saobraćaju, koji su karakteristični baš za ove dane kada je saobraćaj pojačanog inteziteta, dodaje se u saopštenju AMSS.

Juče je za podrucje cele Srbije na snazi bio narandžasti meteo-alarm.

Narandžastim meteo-alarmom označava se opasno vreme, a prognozirane su opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne službe.

Tropske temperature u celom regionu

Na područuju Hrvatske, BiH i Crne Gore danas je izdat “crveni” meteoalarm, što znači da će na području tih država narednih dana biti veoma vruće, a prema meteorološkim podacima “lakše će se disati” samo na području Žabljaka, Višegrada, Foče i Livna.
Cela Hrvatska je u “crvenom” na meteoalarmu, što znači da će na području te države biti veoma vruće, a vrhunac toplotnog talasa se, kako je najavljeno, očekuje naredne sedmice.
Prema prognozi, za danas DHMZ-a tek retko gde u srednjoj I istočnoj Hrvatskoj poslepodne i naveče postoji mala mogućnost za kratkotrajan pljusak s grmljavinom.
Vruće do ekstremno vruće biće kontinuirano u narednih sedam do 10 dana, a postoji mogućnost da lokalno bude izmerena temperatura i preko 40 stepeni Celzijusa.
Hrvatski meteorolozi moguće osveženje najavljuju tek posle 26 jula.
Do tada, kažu, mogli bi pasti i temperaturni rekordi za ovaj mesec, pa i generalno.
Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je da će tri naredna dana sa temperaturom do 40 stepeni biti najvrelija u ovoj godini.
Meteorolozi upozoravaju da se zvanične temperature mere na poseban način, te da direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, što, naravno, nije temperatura vazduha.
Inače, “crveni” meteoalarm označava vrlo opasno vreme po život ljudi.
Zato lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore najavio je za danas “crveni” meteoalarm, koji će, kako sada stvari stoje, na snazi u Podgorici ostati sve do četvrtka.
Lekari u Crnoj Gori upozoravaju da visoke temperature utiču na psihofizičko zdravlje starih, bolesnih, ali i mladih i zdravih ljudi, a građani se najčešće javljaju zbog nesanice.
Inače, u Crnoj Gori je i za sutra najavljen “crveni” meteoalarm.
U Podgorici je u 12 sati izmereno 38,2 stepena Celzijusovih, dok je u isto vreme na Žabljaku bilo svega 26,8 stepeni.

Izvor: B92, tanjug