EU odobrila Grčkoj tromesečni zajam od 7,16 mld evra

Evropska unija je formalno odobrila isplatu kratkoročnog zajma Grčkoj u visini od 7,16 milijardi evra iz Evropskog mehanizma za finansijsku stabilnost (EFSM).

.

"Kredit će imati maksimalni rok dospeća od tri meseca i biće isplaćen u dve rate. Trebalo bi da omogući Grčkoj da isplati zakasnela dugovanja prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i da otplati dug prema Evropskoj centralnoj banci (ECB), sve dok zvanična Atina ne počne da prima sredstva iz novog programa pomoći koja će doći iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM)", navodi se u zvaničnom saopštenju Evropske saveta.

"Postigli smo dogovor o kreditu za premošćavanje. Dogovor je dobio podršku 28 zemalja članica", izjavio je evropski komesar zadužen za evro, Valdis Dombrovskis.

On je izrazio očekivanje da bi i trogodišnji program pomoći Grčkoj mogao biti dogovoren u narednih nekoliko nedelja, kao i da bi se pitanje restrukturiranja grčkog duga moglo naći na dnevnom redu.

"Očekujem da će pitanje duga biti deo pregovora, jer je to nešto na čemu insistira Međunarodni monetarni fond. I na evro samitu je zaključeno da MMF treba da učestvuje u trećem paketu pomoći za Atinu", izjavio je Dombrovskis.

Kako ocenjuje britanski Gardijan, Grčka će iz zajma za premošćavanje moći da plati dug Evropskoj centralnoj banci u ponedeljak, u iznosu 3,5 milijardi, i da izmiri ratu duga u docnji prema Međunarodnom monetarnom fondu od 1,5 milijardi evra. Britanski dnevnik navodi da MMF neće biti uključen u bilo kakav novi spasilački paket dok se ova plaćanja ne izvrše.

Izvor: Tanjug