Bundestag dao ''zeleno svetlo'' za dalju pomoć Grčkoj

Nemački Bundestag je na vanrednoj sednici i uz žestoku poslaničku diskusiju dao ''zeleno svetlo'' za novi paket pomoći, vredan 86 milijardi evra, koji je dogovoren u Briselu početkom ove sedmice.

.

Za novi paket pomoći glasalo je 439, protiv je bilo 119, a uzdržanih je bilo 40 poslanika.

Nemacka je jedna od nekoliko članica evro-zone čiji parlament treba da da ''zeleno svetlo'' paketu pomoci Grckoj, pre nego što ta pomoć počne da se isplaćuje.

Glasanju u Bundestagu prethodilo je i uvodno izlaganje kancelara Angele Merkel, koja je u svom govoru ukazala na potrebu solidarnosti, kompromisa i dalje pomoći Grčkoj, kako bi ona ponovo ''stala na noge'' i upozorila da bi alternativa tome bio haos- u Grčkoj i u Evropi.

Merkel je pozvala poslanike Bundestaga da glasaju za produžetak pomoći Grčkoj i upozorila da bi alternativa tome bio haos u Grčkoj i u Evropi.

"`Mi smo za to da Grčka ostane u evrozoni. Nasuprot enormnim grčkim naporima stoji enormna solidarnost Evrope", rekla je Merkelova na sednici na kojoj se, bez obzira na ogromno protivljenje čak i u redovima njenih demohrišćana, ne dovodi u pitanje "zeleno svetlo" za Grčku.

Merkelova je naglasila da je EU zajednica odgovornosti, ali i, kako to ocenjuju mediji, kao skoro nikada do sada emotivno govorila o grčkoj krizi i situaciji.

Ona je istakla da je, uprkos svim razlikama u EU, odlučeno da se Grčka zadrži u evrozoni.

Ističući da je evro više od vlaute, Merkelova je naglasila da je Evropi potrebna sposobnost za kompromis.

Kancelarka je istakla da su obećanja jedno, ali da se bez kontrole ne može.

Merkelova je dodala da je rezultat evrosamita težak ne samo za Grčku, već i druge zemlje, kao i da solidarnost od 86 milijardi evra, koliko iznosi paket pomoći, nije do sada postojala.

"Ja znam da vi mnogi sumnjate...", rekla je Merkelova i, apelujući na poslanike da galsaju za pomoć Grčkoj, ocenila da se tim putem mora ići i da evrogrupa mora Atini dati mogućnost da ponovo "stane na noge".

"Ovo je odluka za Evropu. Mi to činimo zbog ljudi u Grčkoj, ali i u Nemačkoj", rekla je Merkelova.

Takođe, zahvalila je ministru finansija Volfgangu Šojbleu na angažmanu, za šta je on dobio aplauz iz redova demohrišćana, ali - kako izveštavaju mediji - ne i iz redova koalicionih partnera, socijaldemokrata, koji su ljuti što je on ovog vikenda izašao sa idejom o privremenom "greksitu", odnosno, izlasku Grčke iz evrozone na najmanje pet godina.

Ona je podsetila i na nemačko-francusko prijateljstvo, Evropu kao zajednicu vrednosti i odgovornosti, kao i odluke za spas evra koje su i izvanpartijske i izvan granica.

Merkelova je danas u Bundestagu dobila aplauz za svoj govor, ali i zbog rođendana koji danas slavi.

Nemački vicekancelar i šef Socijaldemokratske partije (SPD) Zigmar Gabrijel zahtevao je u Bundestagu kraj debate o "greksitu", odnosno, ideji da Grčka napusti evro-onu, koju je ovog vikenda pokrenuo ministar finansija Volfgang Šojble.

Gabrijel je time, indirektno kritikovao Šojblea koji i dalje govori o privremenom "greksitu", i za to dobio aplauz iz redova svojih, ali i opozicione partije Zeleni.

"Svaka debata o "greksitu" mora pripadati prošlosti", rekao je Gabrijel, što je naišlo na podršku socijaldemokrata, osim bivšeg kancelarskog kandidata Pera Štajnbrika, koji se, kako naglasavaju nemackci mediji, uzdržao od aplauza.

Ukazujući da su reforme u Grčkoj nužne, Gabrijel je, takođe, rekao da postoji u narodu velika skepsa zbog svega toga i, istovremeno, istakao da je "Nemačka jedna jaka, ali i saosećajna zemlja".

"Gospodnine Šojble, žao mi je, ali vi ste tu da bi razorili evropsku ideju", kritkovao je šef poslaničkog kluba Levice Gregor Gizi koji je na isti način bio raspoložen i prema kancelaru Angeli Merkel i Gabrijelu.

Šojble se našao na udaru posebno opozicione partije Levica, popularne među socijalno nižim nemačkim slojevima, koja je nastala spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG-stranke.

"Poslednjih nedelja se naš kancelar zove Šojble.Vaše ponašanje pokazalo je da ste slabi, gospođo Merkel, a i od Gabrijela sa ništa nije čulo....", kritkovao je rečiti Gizi i rekao da je Evropa, zapravo, zajednica banaka.

"Evro nas je više podelio, nego ujedinio....Nemačkoj je evro potrebniji nego Grčkoj..", rekao je Gizi i govorio i o poniženju Grčke.

Šojble se poslanicima obratio bez napisanog govora, naglasivši da je on lično već decenijama zastupnik ideje evropskog jedinstva.

"Samo tako (s tom idejom) mogla je Nemačka posle Drugog svetskog rata da ponovo pronađe svoj put u Evropi"`, rekao je Šojble i apelovao na "hladne glave".

"Grčka nije ispunila obećanja", ponovio je ovaj najstariji i jedini član nemačke vlade koji se od pada Berlinskog zida do danas neprekidno nalazi na vladinim funkcijama.

"Ovo je poslednji pokušaj....da se težak zadatak reši...", istakao je Šojble i isto kao i Merkel argumentovao da se u ovom slučaju ne radi samo o Grčkoj, već o Evropi.

Šojble se založio za dalje pregovore sa Grčkom i dodao da se samo posle pregovora može znati kakva je situacija.

"Bez reformi u Grčkoj - ne ide, bez pravila, takođe, ne ide", upozorio je on.

Izvor: Tanjug