Vulin: Više od 47.000 novoprijavljenih osiguranika u PIO fondu

Broj radnika na plati u javnom sektoru smanjio se za oko 40.000, od kada je uvedena zabrana zapošljavanja, ali se iz realnog sektora do danas zaposlilo više od 47.000 ljudi, koji su novoprijavljeni osiguranici u PIO fondu, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Aleksandar Vulin.

.

On je u filijali Republičkog PIO fonda u Zaječaru prisustvovao promociji novih usluga za građane i korisnike i tom prilikom naglasio da je sedam milijardi dinara manje povučeno iz budžeta Srbije, a sedam milijardi dinara uplatila privreda koja radi.

"To je dobra vest za svakog od nas i to govori da nam privreda polako ali sigurno ide na bolje i ozdravljuje i da sve mere koje smo pokrenuli daju svoje rezultate", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od početka ove godine do danas, uplaćeni doprinosi su povećani između osam i devet odsto, zavisi od meseca do meseca, što govori o povećanju zaposlenosti, o tome da naša privreda, kako je rekao, polako, ali sigurno ozdravljuje.

"Da je to tako, statistika može da laže, ali brojke i novac ne. To znači da smo mi od početka godine do danas povukli sedam milijardi dinara obaveznih dotacija, koje je trebalo da nam budu uplaćene- sada nisu jer nije bilo potrebe, privreda je to nadoknadila i uplatila svoje doprinose", rekao je Vulin.

Ministar rada je rekao i da PIO fond mora da bude na usluzi korisnicima i da to sve više i jeste.

"Ali ono što treba da raduje sve nas koji jesmo i koji nismo penzioneri, a to je da se doprinosi iz privrede u PIO fond slivaju daleko većim intenzitetom", rekao je Vulin.

On je naveo da PIO fond i njegovo Ministarstvo, koristeći savremene metode poslovanja, pojeftinjuju postupke, ubrzavaju ih i čine dostupnijim, istakavši da svi korisnici ne moraju više da dolaze do centrale, niti da gube vreme, dovoljno je da pošalju zahtev i sve što pošalju kao zahtev u elektronskoj formi, dobiće u roku do pet dana.

"I čak ne moraju oni lično da dolaze, mogu da pošalju nekoga od ukućana sa dokazom, sa mejlom da su poslali zahtev i to je sve što se od njih traži", rekao je Vulin i dodao da je uvedena obaveza da se sva rešenja i svi dokumenti izdaju na ćirilici, što do sada nije bio slučaj.

Direktorka Republičkog PIO fonda Dragana Kalinović naglasila je da je novi elektronski servis omogućen na celoj teritoriji Srbije, u svim filijalama PIO i da građani mogu iz svojih kuća da podnesu zahteve za sve potrebe i za sva prava koja ostvaruju u PIO fondu.

"Na ovaj način smo olakšali ostvarivanje prava, naš osnovni cilj je da građani što pre dobiju prava koja ostvaruju u fondu i na što lakši način, a to je upravo posredstvom ovih elektronskih servisa", rekla je Kalinović.

Direktorka filijale Zaječar Republičkog fonda PIO Olivera Ranđelović pozvala je građane da se sa zvaničnog sajta fonda PIO upoznaju s korisničkim servisom i aplikacijama, dostupnošsću, potvrdama i uverenjima iz PIO.

Nova aplikacija PIO fonda koja je predstavljena pomaže osiguranicima da izračunaju kada će otići u penziju i koja će biti njena visina penzije, što se do sada uvek komplikovano izračunavalo.

Izvor: Tanjug