Nikolić: Srbija neće nasedati na provokacije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija neće nasedati na provokacije i uložiće sve napore da Balkan bude trajna oaza mira i stabilnosti. Predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis poručio je da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu u interesu Rumunije i Srbije, regiona i Evropske unije u celini.

.

Nikolić je na konferenciji za novinare sa predsednikom Rumunije Klausom Vernerom Johanisom rekao da je njihova zajednička poruka da je cilj da narodi Balkana žive u miru, kao dobre komšije, i da su obe zemlje spremne da se za taj cilj bore kao saveznici i prijatelji.

Predsednik je, međutim, naveo da se i pored velikog truda da ovaj deo Evrope krene napred i da se obezbedi bolji standard života građana, opet postavljaju iskušenja i prepreke, a neki bi i "ponovo da nas gurnu u sukobe i vraćaju u prošlost".

Kao primer, Nikolić je naveo sukobe u Makedoniji, problem migranata koji je naveo Mađarsku da donese nesrećnu odluku da podigne zid ka Srbiji...

On je dodao da je primer i nedavni "pokušaj linča premijera Srbije na mestu koje bi samom svojom strašnom suštinom trebalo da poziva na mir i opraštanje samo vrh ledenog brega nestabilnosti, stvoreno zlodelima onih koji se lažno kunu da su im misli posvećene uspostavljanju mira u regionu kao i nama".

"Srbija neće nasedati na provokacije, već će pokazati veličinu", poručio je Nikolić.

Kako je naveo, zemlje na Balkanu bi trebalo da pokažu da mogu da rade zajedno kao ljudi i kao dobre komšije, da nesuglasice rešavaju razgovorima, i da u tom smislu, ne samo da slede primer Evrope, već da budu primer.

Prema njegovim rečima, Ruminija i Srbija nemaju šta da zaborave i oproste jedna drugoj.

"Tako je bilo oduvek i trudićemo se da tako bude zauvek", poručio je Nikolić.

Johanis: Mir i stabilnost na Balkanu u interesu svih

Johanis je poručio je da je mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu u interesu Rumunije i Srbije, regiona i Evropske unije u celini.

Johanis je rekao i da njegova zemlja jasno podržava evropsku perspektivu Srbije.

"Srbija zaslužuje da joj se priznaju napori koje je uložila", rekao je Johanis.

On je izrazio nadu da će efektivni pregovori između Srbije i EU početi ove godine.

Takođe, preneo je spremnost Rumunije da sa Srbijom podeli iskustva stečena na putu ka članstvu u EU.

Johanis je rekao da je sa Nikolićem razgovarao i o ekonomskim odnosima dve države i da Rumunija želi čitav niz zajedničkih projekata, posebno istakavši značaj projekta izgradnje autoputa Temišvar-Beograd.

Prema njegovim rečima, Rumunija je zainteresovana i za transnacionalnu saradnju u oblasti energetike.

Jedna od tema razgovora bile su i nacionalne manjine u dvema zemljama i njihova prava.

"Dogovorili smo se da je naša obaveza da odlučno delujemo kako bi se pojačala uloga srpske nacionalne manjine u RumunijI i rumunske u Srbiji, da one budu mostovi prijateljstva", rekao je Johanis.

On je dodao da je Rumunija potpuno otvorena za saradnju po tom pitanju.

Johanis i Nikolić su razgovarali i o problemu migranata koji dolaze u Srbiju.

Rumunski predsednik boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

On će se tokom dana sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Po dolasku u Beograd Johanis će položiti venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Izvor: Tanjug