Grčki javni sektor danas u štrajku

Sindikat grčkog javnog sektora ADEDY sazvao je za danas, 15. juli, štrajk na nivou države, na dan kada će parlament u Atini raspravljati o dogovorenom paketu međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

.

ADEDY je sazvao štrajk za 11.00 sati, a demonstracije ispred grčkog parlamenta za 19.00 časova, prenosi grčka agencija ANA.

Pored toga, sindikat PAME najavio je da će večeras održati miting na atinskom Trgu Omonija.

Grčka je, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori sporazum o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći koji joj je bio preko potreban, kao i da izbegle izlazak iz evrozone.

Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i odobren je pod strogim uslovima koji uključuju paket mera štednje koji grčki parlament mora da usvoji do srede.

U okviru mera dogovorenih s kreditorima, Atina treba da osnuje novi nezavisni fond vredan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, pomoću kojih će otplaćivati novi zajam i refinansirati banke.

Grčke banke i sutra zatvorene

Ministarstvo finansija Grčke je danas saopštilo da će banke u toj zemlji biti zatvorene i sutra, ali da će obim dozvoljenih transakcija u malom delu filijala koje rade biti proširen.

Pored toga što je penzionerima omogućeno da podignu 120 evra nedeljno, banke će primati uplate kreditnim karticama, uplate dugovanja državi i računa, kao i uplate namenjene osiguravajućim kućama, prenosi agencija AP.

Pored toga, biće omogućen transfer sredstava između računa u istoj banci.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica. Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.

Grčka je u ponedeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori preko potreban dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći i da izbegne izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući mere štednje, koje grčki parlament mora da usvoji danas.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je u obraćanju parlamentu jutros rekao da će mnoge od mera koje kreditori zahtevaju pogoršati recesiju, ali da je pozitivna stvar to što će Grčka ostati u evrozoni, pa će investicije ipak stizati u zemlju.

"Sporazum je težak i samo vreme će pokazati da li je ekonomski održiv", rekao je Cakalotos.

EU i MMF različito o održivosti grčkog duga

Evropska komisija procenjuje da će grčki dug do 2020. godine porasti na 165 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će se 2022. spustiti na 150 odsto ukoliko Grčka preduzme mere u cilju rezanja duga, u suprotnom bi dug mogao u navedenim godinama da iznosi 187, odnosno 176 odsto, respektivno.

Procena održivosti grčkog duga Evropske komisije potpuno je drugačija od one koju je juče izneo Međunarodni monetarni fond, koji predviđa da će dug Grčke dogodine porasti na gotovo 200 odsto BDP-a, prema 177 odsto iz prethodne prognoze, delimično zbog toga što će zemlja i 2015. trpeti još jednu godinu recesije.

Prognoza za 2020. pokazuje da će nivo duga biti visokih 170 odsto BDP-a, dok je ranija prognoza iznosila 142 odsto. S obzirom na takve podatke, Grčkoj će pored nove finansijske pomoći biti potreban i veći otpis dugova, smatra MMF, a prenosi AFP.

MMF je saopštio da će evropski kreditori Grčke morati toj zemlji da obezbede "daleko više" sredstava nego što pokazuju sadašnje procene otpisa duga potrebnog da bi se stabilizovalo finansijsko stanje u Grčkoj.

Komisija, pak, navodi da je moguće produženje rokova otplate duga, ali ne i njegov otpis, ali samo pod uslovom da Atina sprovrede mere koje se od nje zahtevaju.

"Značajno produženje rokova otplate za postojeće i nove zajmove, odlaganje otplate kamata omogućilo bi Grčkoj vreme za sprovođenje reformi, iako bi njen javni dug ostao veoma visok na duži period", zaključuje Komisija.

MMF je saopštio da će Evropska unija morati Grčkoj da omogući grejs period od 30 godina za servisiranje svih evropskih dugovanja, uključujući nove zajmove, kao i drastično produženje rokova otplate obveznica, ili će u suprotnom morati da godišnje prebacuje sredstva u grčki budžet ili da prihvati veliki otpis po osnovu zajmova Atini.

MMF je u izveštaju o nivou zaduženosti Grčke takođe naveo da će, s obzirom na značajne rizike od pogoršanja situacije, Atini možda biti potrebno više od 85 milijardi evra, koliko iznosi vrednost trećeg paketa pomoći toj zemlji, dogovorenog u ponedeljak.

Dužničko opterećenje Grčke će tokom sledeće decenije biti mnogo veće nego što se procenjivalo pre samo dve nedelje, pre nego što su u toj zemlji 29. juna zatvorene banke i uvedene kontrole kapitala, navodi MMF.

Izvor: Tanjug