EU: Konfuzija i podele zbog Grčke

U Briselu je počeo vanredni samit devetnaest članica evrozone na kome bi trebalo da se donese konačna odlika da li će Grčka ostati u toj grupi ili će biti primorana da iz nje izađe.

.

Samit je počeo u znaku duboke podele između grupe zemalja predvođenih Nemačkom koje se zalažu za “gregzit”, odnosno izbacivanje Grčke, i onih, na čelu sa Francuskom i Italijom, koje se zalažu da joj se da još vremena i finansijske pomoći kako bi otplatila dugove i ostala u evrozoni.

Predsednik Evropskog saveta EU Donald Tusk otkazao je jutros najavljeni samit lidera svih 28 zemalja članica EU i umesto njega zakazao samit lidera evrozone, kako bi dao još jednu šansu naporima da se postigne dogovor unutar grupe.

“Sastanak će trajati sve dok se ne dogovorimo o Grčkoj”, saopštio je Tusk preko svog tviter naloga.

Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku u Brisel na samit evrozone o Grčkoj poručila da sporazuma neće biti po svaku cenu, dok je francuski premijer Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.

Pre šefova država i vlada, ministri finansija evrozone okupili su jutros po drugi put za 24 sata u Briselu pošto sinoć ni posle devet sati rasprave nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odseku Grčku od pristupa fondovima Evropske centralne banke..

“Na skali od jedan do deset, mogućnost postizanja dogovora je negde između tri i četiri”, rekao je danas novinarima finski ministar finansija Aleksandar Stub.

Kriza se razbuktala nakon što je velika većina grčkih glasača prošle nedelje na referendumu odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate garancije grčkim bankama i tako de fakto izbace Grčku iz evrozone, grčki premijer Aleksis Cipras je ovog vikenda u poslednji čas predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu.

Međutim, nemački ministar finansija Volgang Šojble je doveo u pitanje Ciprasov kredibilitet i zatražio da Grčka pruži dodatne garancije poveriocima, ili da istupi iz evrozone na najmanje pet godina, a taj stav podržava i njegov holandski kolega Jeren Dajeslblom, kojije i predsedavajući evrogrupe.

Francuska i Italija se zalažu, za ostanak Grčke u evrozoni, a njih podržava i Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije.

U kuloarima se priča da bi evrogrupa, ukoliko se danas ne postigne dogovor, mogla da nastavi vanredno zasedanje i sutra.

Upitan šta će biti ishod večerašnjeg sastanka, slovački ministar finansija Peter Kazimir je odgovorio: “Ništa. Danas neće biti moguće doći do sporazuma.”

Izvor: Tanjug