Info

Merkel stigla u Beograd, Vučić je dočekao na aerodromu

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas oko 19.00 u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, a na aerodromu je dočekao premijer Aleksandar Vučić.
08.07.2015. - 18:08h

Merkelovoj je ispred Palate Srbija priređen svečani doček uz počasni vod vojske, intoniranje himni i crveni tepih.

Planirani su tet-a-tet razgovor Merkelove sa premijerom Vučićem, obraćanje medijima, a onda i večera u vili Bokeljka. 

Merkelova će sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom  Nikolićem, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva.

Nemačka kancelarka u Beograd dolazi iz Tirane, gde se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Bujarom NIšanijem, 

a sutra putuje u Sarajevo, gde će razgovarati s članovima Predsedništva BiH. 

Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove ona će insistirati na onome što je "agenda Nemačke", a to podrazumeva dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma o pitanjima koja je Nemačka već postavila. 

Srpski premijer je ranije izjavio da je uveren da će Merkelova izraziti zadovoljstvo ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, da će možda biti primedbi po nekim drugim temama i pitanjima, ali da je nesporno da će ekonomski i potezi  biti pohvaljeni. 

Merkelova je uoči puta u Beograd izjavila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju u tesnoj vezi s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je istovremeno primetila napredak su ostvarile balkanske zemlje.  

Izvor: Tanjug