Merkel: Još bez osnove za pregovore o novom paketu za Grčku

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, po dolasku na samit lidera evrozone u Briselu, da još uvek nema osnove za pregovore o novom paketu finansijske pomoći za Grčku.

.

Merkelova je poručila da će sa kolegama iz evrozone razgovarati o mogućim načinima za rešavanje grčkog problema, ali da danas neće biti doneta konačna odluka, prenosi agencija Frans pres.

"Moram, međutim, da kažem da više ne ostaju nedelje, već dani za rešavanje grčkog pitanja", dodala je ona.

U Briselu je danas popodne počeo sastanak nemačke kancelarke, predsednika Franscuske Fransoe Olanda, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, nakon kog će uslediti samit 19 lidera evrozone.

Merkelova i Oland su pozvali Ciprasa da iznese detaljan i verodostojan predlog "reformi za keš" da bi novi pregovori mogli da otpočnu.

Šef evrogrupe Jerun Dajselbulm izjavio je da će ministri finansija evrozone sutra održati telefonsku konferenciju na kojoj će razgovarati o zahtevu Atine za finansijsku pomoć iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

"Sutra ćemo održati telefonsku konferenciju o zvaničnom zahtevu Grčke za pomoć iz ESM. Moguće je da će Grčka predstaviti i predlog reformi", rekao je Dajselblum, potvrdivši da grčka vlada danas nije predstavila pisani predlog reformi evrogrupi, kao što su javili pojedini mediji.

Izvor: Tanjug