Info

Množe se glasovi za "ne": Počinje slavlje

Broje se glasovi referenduma u Grčkoj i za sada sve ukazuje da su Grci rekli "ne kreditorima". Varufakis bez izjave. Cipras čeka rezultate u rezidenciji
06.07.2015. - 00:13h

Pristalice glasa "oxi" na grčkom referendumu počele su da se okupljaju u centru Atine da slave pobedu. Ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je "ne" pobedilo.

- Do sada je izbrojeno 70 odsto ukupnih glasova, a prvi zvanični rezultati govore da je opcija "ne" u solidnoj prednosti. 

- Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 70 odsto izbrojanih glasova, na referendumu vodi opcija protiv predloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova. 

- 61,52 posto Grka zaokružilo je "ne" na referendumu, dok je 38,48 posto birača glasalo "da". 

- Ministar finansiija Janis Varufakis u isčekivanju rezultata nije hteo da odgovara na pitanja novinara, uputio im je samo osmeh. 

- Refernedum za Grke, odnosno OXI doneće državi bolju pozciju u pregovorima sa kreditorima. 

Opcija "ne" koja je trenutno u prednosti je "ne kreditorima", ali ne i izlasku Grčke iz evrozone, poručila je Ciprasova Vlada. Kako su saopštili tu opciju ne treba shvatiti kao kao nameru vlade da napusti evro. Ukoliko prevlada "ne " to će, kako kažu iz tamošnje Vlade, pomoći Grčkoj da postignu bolji dogovor ali nikako neće značiti kraj pregovora sa kreditorima.

Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da zaokruže "ne" u cilju postizanja boljeg sporazuma ističući da su kreditori dali "bolje ponude" onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

- Grčki ministar finansija takođe je izjavio da bi sporazum sa međunarodnim kreditorima mogao da se postigne i dan nakon referenduma u Grčkoj, bez obzira na ishod. 

"Ne slušajte one koji kažu da je ponuda sklonjena sa stola - naravno da je ona i dalje tamo, jer to je ono što oni žele", kazao je Varufakis 

- U Grčkoj su u 19 sati zatvorena birališta i prvi rezultati referenduma pokazuju da je većina Grka zaokružila "ne". Prva procena telefonskih anketa ukazivala je da je opcija "oxi" u prednosti. Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

- Gardijan prenosi da je za "ne" glasalo 60 odsto, dok je za "da" glasalo 40 odsto izašlih na referendum. Ovo su, međutim, još nezanični rezulati. 

- Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zaduženo za izbore iznelo je prvu procenu rezultata prema kojoj će za opciju OXI biti 60% glasova.

Izvor: B92