Čepurin: Izmene u novoj verziji rezolucije o Srebrenici "kozmetičke"

Izmene u četvrtom nacrtu Rezolucije o Srebrenici, koji je Britanija podnela Savetu bezbednosti UN-a, u najvećoj meri su "kozmetičke" i ne doprinose međunacionalnom pomirenju, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

.

"U najvećoj meri, smisao rezolucije je da se na Srbe i Srbiju okači etiketa genocid. Mi jako dobro znamo šta se desilo u bivšoj Jugoslaviji i ko je učestvovao u raspirivanju tih međunacionalnih strasti, što je dovelo do tragičnih događaja," rekao je Čepurin novinarima u Golubincima kod Stare Pazove.

Oni sada pokušavaju svoju krivicu da pripišu Srbima kao genocid, što nije dobro, rekao je Čepurin.

Ambasador Rusije je istakao da je to što piše u nacrtu rezolucije o Srebrenici izmišljotina i iskrivljena verzija događaja koja neće doprineti pomirenju u regionu, kao i da je Rusija zauzela po tom pitanju čvrstu poziciju i aktivno radi na tome da to pitanje bude u interesu Srbije.

Čepurin je istakao da Rusija vidi koliko Srbija i srpsko rukovodstvo preduzimaju ozbiljne napore radi pomiranja u regionu i normalizacije odnosa sa susedima poslednjih godina.

Sve te varijante Rezolucije ne menjaju stvari kojima se Srbija protivi, dodao je Čepurin.

On je naveo da je Rusija predložila svoju varijantu koja se razlikuje u dve najbitnije stvari - da se oda počast svim žrtvama konflikata na području bivše Jugoslavije i da se uradi sve da se obezbedi mir na tom prostoru u narednom periodu.

Čepurin je naglasio da sada sve zavisi od zrelosti Srbije i njene diplomatije, koje treba da vode dijalog o tom pitanju sa državama članicama Saveta bezbednosti UN.

"Srbija ima dosta prijatelja i nije pitanje ko će biti protiv, već ko će da se uzdrži od rezolucije, a Rusija potvrđuje da je prijatelj i strateški partner Srbije, kao i da uzima u obzir interese srpskog naroda," rekao je Čepurin.

"Kada govorimo o Srbiji govorimo o pitanju regionalne stabilnosti i mira u regionu," naglasio je on i dodao da će stav o rezoluciji u određenom smislu biti test za proveru prijateljstva svih država prema Srbiji.

Čepurin je dodao da se Rusija trudi da maksimalno uzme u obzir sve ono što sada i što će ubuduće govoriti Beograd.

Čepurin je u Golubincima obišao Osnovnu školu "23. oktobar" u Golubincima koju će obnoviti kompanija Ruških železnica - RŽD internešnal.

Evropski parlament će sledeće nedelje obeležiti dvadesetu godišnicu zločina u Srebrenici, ali neće donositi posebnu rezoluciju o tome, saopšteno je danas u pres službi EP.

Izvor: Tanjug