Mudis snizio kreditni rejting Grčke- dva koraka do bankrota

Bonitetna agencija "Mudis" snizila je kreditni rejting Grčke na nivo Caa3, što je dva stepena od nivoa koji označava bankrot, upozorivši da su sve manje šanse da će međunarodni kreditori pružiti podršku Grčkoj, bez obzira na ishod referenduma zakazanog za nedelju.

.

Novo rezanje rejtinga Grčke u neinvesticionu teritoriju, na dva koraka do bankrota, dolazi nakon što Grčka nije vratila tranšu duga vrednu 1,6 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenosi agencija Frans pres.

Dok sama Grčka i cela Evropa čekaju ishod predstojećeg referenduma, "Mudis" navodi da referendum predstavlja novi, ozbiljniji, rizik za privatne kreditore.

"Verujemo da će, bez podrške međunarodnih kreditora, Grčka bankrotirati po osnovu duga u rukama privatnih kreditora, a 'NE' na referendumu bi po svoj prilici uvećalo i rizik od izlaska iz evrozone, što bi nanelo velike gubitke kreditorima iz privatnog sektora", navela je agencija.

Dužnička kriza u Grčkoj postaje "veoma opasna", ali još nema znakova da se ona širi na zemlje sa periferije evrozone, izjavio je danas zamenik guvernera Banke Engleske (BoE) Džon Kanlif.

"U ovom trenutku još ne vidimo znake prelivanja krize. Finansijska tržišta ne pokazuju da se kriza proširila", rekao je Kanlif u intervjuu za Bi-Bi-Si radio.

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je juče da će referenduma o ponudi kreditora u nedelju 5. jula biti i pozvao građane da zaokruže "NE" u cilju postizanja boljeg sporazuma. Cipras je inistirao da referendum ne predstavlja glasanje o tome da li se ostaje u evrozoni ili ne, piše Gardijan.

Guverner BoE Mark Karni je prethodno rekao da je centralna banka Britanije spremna da učini sve što je potrebno da ublaži posledice eventualnog izlaska Grčke iz evrozone i prelivanja krize.

"Situacija je veoma nepredvidiva, promenjiva i opasna", rekao je Kanlif, dodajući da se nada da će Grčka i njeni kreditori naći način da pokrenu nove pregovore nakon referenduma i da će Atina uspeti da ostane deo evrozone. "Iskreno se nadam da neće doći do izlaska Grčke iz evrozone. Mislim da su grčka vlada i narod jasno rekli da žele da ostanu deo evrozone, a isto su poručili i partneri Grčke", rekao je Kanlif.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je da je Evropa i dalje posvećena cilju da se izbegne katastrofa u Grčkoj i da ta zemlja ostane u monetarnoj uniji. Sapen se zalagao za dogovor sa Grčkom pre održavanja referenduma, ali nije naišao na podršku drugih ministara u evrozoni.

Sapen je naveo da će, bez obzira na ishod referenduma, francuska privreda biti bezbedna, jer je dosta jača u odnosu na 2010, kada se grčka kriza zahuktala.

Ukoliko na referendumu ovog vikenda Grci masovno zaokruže "DA", grčka levičarska vlada može da podnese ostavku, rekao je za australijski radio ABC grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Na pitanje novinara da li će vlada u Atini podneti ostavku u slučaju da opcija "DA" odnese pobedu, Varufakis je rekao: "Da, mislim da bi to bilo ispravno, ali ćemo to učiniti u duhu saradnje sa svakom vladom koja bi nas nasledila."

Vodeći evropski berzanski indeksi od jutros su u blagom porastu u svetlu optimizma da je dogovor Grčke i kreditora moguć. Franckfurtski DAKS 30 je porastao 0,10 odsto na 11.191,28 poena, pariski KAK 40 0,31 odsto na 4.898,55 poena, a londonski FTSE 100 0,01 odsto na 6.609,01 poena.

Izvor: Tanjug